Advertentie
Advertentie

De creatie van groentereus Greenyard Foods in 5 vragen

Hein Deprez heeft zijn huiswerk voor de fusie van zijn bedrijven Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest klaar. Nu is het aan de aandeelhouders. ©Dieter Telemans

Op 19 juni moeten de aandeelhouders van Greenyard Foods stemmen over de creatie van een groente- en fruitreus. Topman Hein Deprez schuift zijn andere bedrijven, Univeg en Peatinvest, in die beursgenoteerde groep. We overlopen de deal in 5 vragen.

De complexe 'ménage à trois' tussen de drie bedrijven uit het imperium van landbouwondernemer Hein Deprez werd begin maart aangekondigd. Sindsdien heeft Deprez zijn voet niet van het gaspedaal gehaald. Al snel ondertekenden alle betrokkenen een intentieverklaring en legden ze de verdeelsleutel tussen de aandeelhouders van de fusiegroep vast.

Nu is het huiswerk van de drie bedrijven klaar. Alle relevante documenten werden door het bedrijf online geplaatst. Op 19 juni moeten de aandeelhouders van Greenyard Foods dan definitief het licht op groen zetten tijdens een buitengewone algemene vergadering. In principe is dat een formaliteit omdat Hein Deprez een ruim belang in dat bedrijf heeft en ook een akkoord heeft met de andere grote aandeelhouders, te weten investeringsmaatschappij Gimv (via het fonds Gimv XL) en de Boerenbond (via Agri Investment).

Wat zij, in samenwerking met externe adviseurs zoals zakenbank Lazard en advocatenkantoor Eubelius, hebben uitgewerkt, overlopen we in een vijftal vragen.

1. Waaruit zal Greenyard Foods bestaan?

Op pro forma basis, want de drie bedrijven hebben verschillende boekjaren en boekhoudsystemen, ontstaat met de fusie een groep met een totale omzet van 3,9 miljard euro en een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 150 miljoen euro. Hieronder ziet u in een tabelletje de bijdragen van de verschillende fusiebedrijven.

(*)De feitelijke optelsom van de rebitda-cijfers is 148 miljoen maar bij Univeg en Peatinvest vallen de aandeelhoudersvergoedingen, goed voor zo'n 2 miljoen euro, weg.

Alles bijeen zal de groep 22 productiesites tellen en 32 vestigingen van Univeg, zoals rijpkamers en verpakkingsafdelingen. In totaal telt de groep iets meer dan 8.000 werknemers (voltijdse equivalenten).

2. Wie wordt de controlerende aandeelhouder?

Het staat vast dat Hein Deprez de referentie-aandeelhouder van de nieuwe groep zal blijven. Dat is een logisch gevolg van het feit dat hij dat nu al is van de drie individuele bedrijven. Wat zijn uiteindelijke belang in de groep zal worden, valt nog niet helemaal te voorspellen. Veel zal afhangen van de private plaatsing die na de fusie zal gebeuren om de free float op te krikken (zie punt 4). 

Dat is ook van groot belang voor het belang van Gimv. De investeringsmaatschappij heeft het nog niet met zoveel woorden gezegd, maar lijkt klaar voor een exit uit het bedrijf. Gimv stapte in 2011 in het bedrijf, en de huidige operatie lijkt een uitgelezen moment om uit te stappen met een mooie meerwaarde. In 2011 eindigde het aandeel nog net boven de 6 euro. Vandaag is dat, mede dankzij de koersopstoot door de fusie, net geen 18 euro.

Zonder rekening te houden met die private plaatsing, waarvan nog moet beslist worden hoeveel aandelen daarbij zullen verkocht worden, zal het aandeelhouderschap van Greenyard Foods er als volgt uitzien:

* Borman en Gain zijn twee Zuid-Afrikaanse investeerders die Hein Deprez in 2013 hielpen om private-equitygroep CVC uit te kopen bij Univeg. Het was vertrouweling Marc Ooms die het trio met elkaar in contact bracht, en ook zelf investeerde. ©Mediafin

3. Hoe zit het met de schulden?

Misschien een van de voornaamste zorgenkinderen in het imperium van Hein Deprez is de schuldenberg. Omdat Gimv zijn warranten uitoefent en zo 25,1 miljoen euro vers geld investeert, wordt die bij de creatie van de fusiegroep al wat afgetopt. Maar 395 miljoen euro is niet min voor een groep die pro forma 'slechts' 150 miljoen recurrente bedrijfskasstroom zal draaien.

(*) Na aftrek van de 25,1 miljoen euro die Gimv in het bedrijf pompt via de uitoefening van warrants.

Die schulden komen niet uit de lucht gevallen. Deprez heeft al zijn bedrijven gebracht tot waar ze vandaag staan dankzij een vrij agressieve 'buy and build'-strategie. Die heeft hij voor een niet onbelangrijk gedeelte gefinancierd met schulden. Maar de huidige schuldenberg is goed voor 2,6 keer de rebitda. Dat is geen exuberante ratio, en zeker in het huidige marktklimaat met lage rentes beheersbaar.

Indien dat klimaat keert, of indien Deprez opnieuw snel op het overnamepad trekt, is er weinig tot geen marge om nieuwe schulden aan te gaan. Dan zal Greenyard Foods zich tot de markt moeten richten voor vers kapitaal. Al is dat op korte termijn geen evidentie, zo snel na een private plaatsing van bestaande aandelen.

4. Hoeveel zal de free float bedragen?

Het huidige Greenyard Foods heeft al niet meteen een grote free float. Amper 12,7 procent van de aandelen is nu vrij verhandelbaar op de beurs. Na de deal wordt dat net meer dan 5 procent. Zo'n lage liquiditeit is niet in verhouding met de omvang die Greenyard Foods zal krijgen. Daar is Hein Deprez zich ook van bewust, en hij is bereid om zelf een deel van zijn belang via een private plaatsing te verkopen om die free float op te krikken.

Dat is ook nodig, want aan de huidige free float bedraagt het gemiddelde handelsvolume amper 4.000 stuks per dag over het afgelopen jaar. Dat is te weinig voor een institutionele investeerder, die zeker wil zijn dat hij vlot in en uit het aandeel kan stappen. En institutionelen werken al snel met pakketten van tienduizenden stuks.

Deprez en Gimv hebben zich daarom voorgenomen om de free float gevoelig op te krikken. Een officieel doel is er daarbij niet, maar een minimum van 20 procent op een totaal van (na afronding van alle transacties) 44,4 miljoen aandelen lijkt een goed mikpunt te zijn. Als Gimv uitstapt, is Greenyard Foods al een mooi eind op weg naar dat doel. Deprez zal zijn belang wel onder de symbolische kaap van 50 procent zien zakken, maar hij blijft de controlerende aandeelhouder.

5. Is dit een goede zaak voor de Greenyard Foods-aandeelhouders?

Misschien wel de belangrijkste vraag, maar terzelfdertijd ook het moeilijkst te beantwoorden. Bij gebrek aan kristallen bol kan een aandeelhouder zich enkel baseren op de waarderingen die door de externe raadgevers op de verschillende bedrijven werden geplakt.

Voor Greenyard Foods zou je kunnen voortgaan op de marktwaarde (zowat 290 miljoen euro). Maar de onderhandelende bedrijven gebruikten ook andere waarderingsmodellen, en onder meer Gimv en de Boerenbond verkochten hun vel duur. Het resultaat is dat de Greenyard-aandeelhouders een premie van 3,5 procent krijgen op het gemiddelde van de verschillende waarderingen, te weten 311 miljoen euro.

De Univeg-aandeelhouders, daarentegen, slikken een korting van 4,2 procent op een waarde van 392 miljoen euro. Niet onlogisch, gezien de relatief hogere schuldenlast, iets waar ook kredietbeoordelaar Moody's zich eerder al waarschuwend over uitliet. Bij Peatinvest, tenslotte, is sprake van een premie van 12,3 procent op een waarde van 53 miljoen.

Of dat volstaat om met de deal in te stemmen, moet iedere aandeelhouder voor zichzelf uitmaken. Maar dat Gimv en de Boerenbond ermee kunnen leven, kan alvast een goede leidraad zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud