Delhaize mag vlees van Verbist weren

Veviba verkocht vervallen vlees. ©BELGA

Supermarktketen Delhaize mag vlees weren van een slachthuisgroep die illegaal te werk is gegaan.

Delhaize wil geen vlees van de groep Verbist meer in zijn rekken. Die groep kwam eerder dit jaar in opspraak door vleesfraude bij het slachthuis Veviba, dat recent werd omgedoopt tot Qualibeef. Qualibeef verkocht vlees dat al vervallen was.

'Er is sprake van een vertrouwensbreuk', zegt de woordvoerder van de supermarktketen, Roel Dekelver. Delhaize vraagt ook van zijn leveranciers dat zij het vlees dat ze aan de supermarktketen leveren niet bij de groep Verbist halen.

Oneerlijke handelspraktijken

'De rechter geeft ons wat dat betreft gelijk', aldus de woordvoerder. Het slachthuis Adriaens, dat deel uitmaakt van de groep Verbist, trok naar de rechtbank in Gent omdat er volgens het bedrijf sprake was van een algemeen verbod dat Delhaize aan zijn leveranciers oplegde.

'De rechter oordeelt dat het gaat om oneerlijke handelspraktijken', klinkt het in een persbericht. Delhaize moet nu, op straffe van een dwangsom, aan zijn leveranciers laten weten dat ze wel nog vlees van de groep Verbist mogen afnemen als dat niet bestemd is voor Delhaize.

Volgens de supermarktketen is er sprake van een misinterpretatie en is aan de leveranciers geen algemeen verbod opgelegd om samen te werken met de slachthuisketen. Leveranciers zouden wel nog vlees mogen afnemen van Adriaens dat voor andere klanten bestemd is. 'We willen enkel dat er geen producten van Verbist meer in onze rekken liggen, we hebben nooit gevraagd dat onze leveranciers geen vlees meer afnemen van Adriaens dat bestemd is voor andere klanten.'

Pascal De Clerck, CEO van Adriaens, hoopt op basis van het vonnis dat de leveranciers die zijn uitgeweken naar andere slachthuizen, nu toch zouden terugkeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content