Advertentie

Dendermondse boterreus De Brandt belandt in Ierse handen

Taart in een patisserie. De Brandt levert onder meer boter aan industriële bakkerijen. ©rv

Het grote boterbedrijf De Brandt Dairy International uit Dendermonde van de gelijknamige familie wordt overgenomen door de Ierse zuivelcoöperatie Lakeland Dairies.

Lakeland Dairies, dat in handen is van 3.200 landbouwers en zo’n 2 miljard liter melk per jaar produceert, meldt de overname van het Dendermondse boterbedrijf De Brandt in een persbericht. De prijs of andere financiële details staan daar niet in. Lakeland heeft het wel over een 'significante investering'. De gespecialiseerde Nederlandse website Boerenbusiness meldt dat de Ierse groep alleen de boterproductie en -distributie overneemt, niet de logistieke tak van De Brandt.

Het persbericht vermeldt inderdaad dat de deal slaat op De Brandt Dairy International, de boterfabrikant en -verdeler die samen met de logistieke tak Food Logistics de Group De Brandt vormt. De groep was in 2022 goed voor een geconsolideerde omzet van 324 miljoen euro, een sterke stijging tegenover het jaar ervoor (+43%). De verdeling van die inkomsten over de twee takken is niet bekend. Enkele Ierse websites schrijven dat met de deal 200 miljoen euro omzet gemoeid is.

Dividenden

Netto bleef 6 miljoen euro winst over. De groep had eind 2022 een stevig eigen vermogen van 61,6 miljoen euro. Dat maakte het geregeld mogelijk dividenden te laten vloeien naar de eigenaarsfamilie De Brandt, die na ruim een eeuw nog aan het roer stond. Het gaat in hoofdzaak om Valerie en Herwig De Brandt, telgen van Gustaaf, die in 1920 de boterhandel van zijn moeder begon uit te bouwen.

324 miljoen
omzet
Group De Brandt was in 2022 goed voor 324 miljoen euro omzet.

Gedelegeerd bestuurder Valerie De Brandt laat in een reactie via e-mail weten dat ze geen commentaar kan geven. Ze verwijst daarvoor naar de met Lakeland afgesproken vertrouwelijkheid.

Eerste keus

Volgens Boerenbusiness had de familie vorig jaar al te kennen gegeven dat ze wilde verkopen en kreeg Lakeland de eerste keus. Het is niet geweten of er ook andere overnamekandidaten waren. Beide bedrijven werken al 20 jaar samen. Voor Lakeland komt de deal neer op een uitbreiding van het geografische bereik en het productengamma. Het was de Ieren vooral te doen om de positie van De Brandt in premium getextureerde boters. Dat zijn speciale bakkersboters.

De Brandt maakt en verdeelt standaard- en technische boters, boterolie en boterconcentraat. De Oost-Vlaamse groep levert onder meer aan industriële bakkerijen, koekjesproducenten en chocolade- en roomijsfabrikanten. Food Logistics is ook aan de slag voor andere bedrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.