Advertentie

Deprez zet fusie Univeg en Greenyard Foods in gang

Hein Deprez timmert in ijltempo aan de creatie van zijn groenten- en fruitgigant. ©Photo News

Gimv pompt 25,6 miljoen euro in de operatie, maar dat lijkt eerder het opstapje te zijn naar een exit uit de groente- en fruitreus.

De geplande fusie van Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest, drie bedrijven onder controle van de landbouwondernemer Hein Deprez, is definitief op de rails gezet.

De drie bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend. Concreet worden Univeg en Peatinvest volledig ondergebracht bij Greenyard Foods . Dat  laatste wordt de beursgenoteerde, overkoepelende vennootschap van de nieuwe groep, die een gezamenlijke omzet van 3,7 miljard euro zal draaien. De transactie zou tegen deze zomer rond zijn.

In het kader van die transactie zal Gimv, dat via zijn fonds Gimv-XL nu al aandeelhouder is van Greenyard Foods, 25,6 miljoen euro in het bedrijf pompen via de uitoefening van warrants. Daardoor stijgt het aantal uitstaande aandelen van Greenyard tot 18,9 miljoen, tegen 16,5 miljoen nu.

44,4 miljoen
Het aantal uitstaande aandelen dat Greenyard Foods na de fusie zal tellen. Dat zijn er bijna 3 keer meer dan vandaag.

Daar houdt het echter niet bij op. Om de aandeelhouders van Univeg en Peatinvest te vergoeden, zal Greenyard 25,5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Daarmee verdrievoudigt het aantal aandelen tot bijna 44,4 miljoen. Daarvan komt 49,6 procent in handen van de huidige aandeelhouders van Univeg. De aandeelhouders van Greenyard behouden 42,5 procent. De resterende 7,9 procent is bestemd voor de aandeelhouders van Peatinvest.

Dat betekent dat Greenyard door de fusie promoveert van smallcap tot midcap op Euronext Brussel. Met een beurskoers van een dikke 18 euro noteert het aandeel op het hoogste peil in 15 jaar. Met het huidige aantal uitstaande aandelen waarderen beleggers het bedrijf van Hein Deprez op 300 miljoen euro. Maar de facto is dat 800 miljoen euro, aangezien het aantal aandelen door de inbreng van Univeg, Peatinvest én de kapitaalinjectie van Gimv-XL van 16,5 naar 44,4 miljoen stuks zal stijgen. 

Hein Deprez, die nu al de drie samensmeltende bedrijven controleert, zal samen met zijn zus Veerle de referentieaandeelhouder van de fusiegroep blijven. Momenteel zijn dit de belangen die Deprez aanhoudt in de fusiebedrijven:

©mediafin

Deprez wil na de transactie meteen ook de free float (het aantal vrij verhandelbare aandelen) opkrikken. Dat moet gebeuren via een private plaatsing van Greenyard-aandelen die nu in handen zijn van zijn vennootschap Deprez Holding. Ook Gimv-XL zal aandelen verkopen in het kader van die operatie. De investeringsmaatschappij lijkt zo op weg naar de uitgang bij Greenyard. Een verhoging van de free float moet de beleggersinteresse in het aandeel opkrikken. De geringe verhandelbaarheid van Greenyard zette sinds de beursintroductie in de late jaren 90 een rem op de beleggersinteresse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud