Doek dreigt voor plantagegroep Hein Deprez

Fruit Farm, een onderdeel van Hein Deprez' voedingsimperium, kampte al jaren met financiële problemen. ©Brecht Van Maele

Het fruit- en groente-imperium van Greenyard-ondernemer Hein Deprez krijgt een nieuwe knauw nu de ondernemingsrechtbank het reddingsplan voor zijn plantagebedrijf Fruit Farm heeft afgevoerd.

Fruit Farm, een verzameling van fruitplantages in zeven landen, kampte al lang met financiële problemen door mislukte overnames en torste een loodzware schuldenlast. Dit najaar werd een reddingsplan uitgewerkt dat tot een doorstart moest leiden.

Maar dat plan werd vrijdag afgekeurd door de ondernemingsrechtbank, schrijft De Standaard donderdag. Volgens de krant meent de rechter dat de verkoop van de onderdelen na een faillissement meer zou opleveren dan een doorstart.

60 miljoen
obligatielening
Fruit Farm had bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd nadat een obligatielening van 60 miljoen euro was vervallen.

Fruit Farm is in beroep gegaan tegen het vonnis. De toekomst van het bedrijf zal dus afhangen van wat die rechter in beroep oordeelt.

Fruit Farm had bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd nadat een obligatielening van 60 miljoen euro was vervallen. Begin dit jaar hadden de eigenaars van die obligaties Deprez en Fruit Farm nog een jaar extra gegeven om een oplossing te vinden voor de problemen waar de plantagegroep mee kampte.

Mislukte overname

Problemen waren er in overvloed. Fruit Farm verslikte zich in de overname van het Friese AC Hartman, dat als een van de grote spelers in de glastuinbouwsector het faillissement moest aanvragen. Het bedrijf moest ook zijn activiteiten in Costa Rica stopzetten en in Suriname kwam een bananenplantage in de problemen.

Eerder dit jaar vroeg Fruit Farm een gerechtelijke reorganisatie aan om schulden kwijt te schelden. De rechtbank oordeelde toen dat de obligatiehouders unaniem moesten instemmen met dat plan. Fruit Farm slaagde er ondanks veel inspanningen niet in om alle obligatiehouders te bereiken voor die stemming.

Daarna werd ingezet op een doorstart van de levensvatbare onderdelen, waarvoor potentiële overnemers werden aangesproken. Een van die kandidaat-kopers was de verzekeraar Patronale, meldt De Standaard.

Voor Greenyard, het beursgenoteerde groente- en fruitbedrijf dat voor net geen 50 procent in handen is van de familie Deprez, zouden de problemen bij Fruit Farm geen gevolgen mogen hebben. In een persbericht benadrukte Greenyard donderdag dat Hein Deprez de enige link is met Fruit Farm. 'We willen benadrukken dat Fruit Farm geen deel is van Greenyard en dat het volledig los van Greenyard wordt gemanaged' klinkt het. Het verhindert niet dat Greenyard donderdag tot de grotere verliezers behoort op de Brusselse beurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud