Dollarindekking vreet winst Lotus aan

Lotus-CEO Matthieu Boone (foto: Sofie Van Hoof) ©Sofie Van Hoof

Koekjesbakker Lotus Bakeries heeft over het eerste halfjaar, bij een nagenoeg stabiele omzet, een winstdaling met dik 22 procent geslikt. Boosdoener was een forse boekhoudkundige minwaarde op een verkeerde uitgedraaide dollarindekking. Het bedrijfsresultaat steeg daarentegen 8 procent.

'We hebben onze budgetten gemaakt in dollar en ons vervolgens, in goede voorzichtigheid, ingedekt', legt gedelegeerd bestuurder Matthieu Boone uit. 'Maar de dollar is uiteindelijk sterker geworden dan ingeschat en volgens de IFRS-regels moeten we dan een afwaardering boeken op onze hedgeposities.'

Het financieel verlies kwam daardoor 2,2 miljoen euro hoger uit op 3,9 miljoen euro. Dat vlakte het effect van een hoger operationeel resultaat (+ 8 procent tot 17,2 miljoen euro) volledig uit. Het feit dat de groep in 2009 ook nog eens kon profiteren van een eenmalige winst van 1,9 miljoen euro als gevolg van de verkoop van Harry's Benelux, zorgde uiteindelijk voor een terugval van het nettoresultaat van 12,2 naar 9,42 miljoen euro, of van 15,93 euro per aandeel naar 12,43 euro per aandeel.

De omzet van de groep steeg lichtjes, met 1,1 procent, tot 127,2 miljoen euro. In België, Frankrijk en Scandinavië was er een kleine groei. In Zweden was de introductie van speculoos een groot succes. Nederland, waar Lotus actief is via Koninklijke Peijnenburg, bleef stabiel. In de VS was er een negatieve impact van de overstap naar een centrale distributeur.

2010

Lotus Bakeries waagt zich niet aan een voorspelling voor heel 2010. 'We gaan op lange termijn uit van groei', zegt Boone. 'Maar we zitten in een mature markt. De voorbije jaren is de koekjesmarkt in België, Nederland en Frankrijk in volume licht gedaald, in waarde was er ongeveer een status quo. In zo'n omgeving is het moeilijk te voorspellen of je nu 1, 2 of 3 procent gaat groeien. We zien een positieve evolutie van de omzet onder eigen merk, dat telt.'

Lotus Bakeries laat in zijn halfjaarrapport ook weten dat het in juli zijn joint-venturepartner in Margarinerie Hinnekens in Lembeke, naast de speculoosfabriek van de groep, heeft uitgekocht. Er werd 971.000 euro betaald voor alle aandelen van de familie Hinnekens. De transactie zal nauwelijks een impact hebben op de cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud