Advertentie

'Door de verkoop van onze verpakkingen kan Miko meer investeren in koffie'

CEO Frans Van Tilborg is een telg van de zesde generatie bij het koffiebedrijf Miko uit Turnhout. ©Debby Termonia

De Turnhoutse koffiemaker Miko verkoopt zijn verpakkingsafdeling aan het Duitse Paccor en focust op koffieservice. 'We kunnen nu volop investeren in onze koffie, terwijl onze twee afdelingen vroeger moesten strijden om budget', zegt CEO Frans Van Tilborg.

Een paukenslag bij het Turnhoutse beursgenoteerde familiebedrijf Miko . Het bedrijf, dat bekend is van de koffieautomaten op de werkvloer, verkoopt zijn bij het grote publiek minder bekende, maar belangrijke afdeling die kunststof verpakkingen maakt. Denk aan botervlootjes, ijsdozen en allerhande schalen en dozen voor kant-en-klaarmaaltijden. De koper is de Duitse marktleider Paccor.

In de voorbije jaren was er intern getouwtrek tussen de koffie- en de verpakkingsafdeling. We hebben maar één pot met geld voor investeringen.
Frans Van Tilborg
CEO Miko

De verpakkingsafdeling Miko Pac draaide in 2020 met 500 werknemers in drie fabrieken (België, Polen en Indonesië) 107 miljoen euro omzet. De overname levert het Kempense bedrijf - mits de concurrentiewaakhond zijn fiat geeft - 110 miljoen euro cash op.

'Dat is vijf keer de ebitda (brutobedrijfswinst, red.), maar zeven keer de aangepaste ebitda en die is relevanter. Ze laat de effecten van de boekhoudregels IFRS16 en minderheidsbelangen buiten beschouwing', zegt Frans Van Tilborg, CEO en telg van de zesde generatie bij Miko, een samentrekking van 'Michielsen Koffie'.

Miko verkoopt zijn verpakkingsafdeling en houdt alleen koffie over omdat beide in de woorden van de CEO 'niets met elkaar te maken hebben'. Al was dat historisch wel zo. De eenkopsfilter die Miko midden vorige eeuw lanceerde, bestond voor een groot deel uit kunststof en vormde de basis voor Miko Pac.

'In de voorbije jaren was er intern getouwtrek tussen beide afdelingen', zegt Van Tilborg. 'We hebben maar één pot met geld voor investeringen. Het is wel eens gebeurd dat de koffieafdeling een overname niet mocht doen, omdat de verpakkingsafdeling het geld nodig had om een nieuwe machine te kopen.'

Overnamegolf

Bovendien merkt Van Tilborg op dat in kunststof een duidelijke trend is naar schaalvergroting. De Kempenaren voelen zich niet geroepen een leidende rol te spelen in een overname- en fusiegolf in de Europese sector van plastic verpakkingen.

Paccor toonde al jaren interesse in Miko's plastic bakjes. 'We spreken al jaren met elkaar, maar op initiatief van Paccor werden die gesprekken recent serieuzer', zegt Van Tilborg.

Michielsen Koffie (Miko)

  • Opgericht door Jan Michielsen in 1908.
  • Michielsen Koffie heet sinds 1937 Miko.
  • Rond de wereldtentoonstelling van 1958 begon Miko ook plastic verpakkingen te maken.
  • Sinds 1972 focust Miko vooral op koffie voor op kantoor en de horeca.
  • Trok in 1998 naar de beurs.
  • Omzet (2020): 195 miljoen euro. Grosso modo de helft komt van koffie en de andere helft van plastic verpakkingen.
  • Nettowinst: 5,8 miljoen euro.
  • Personeelsleden: 1.000.

Miko kan nu volop focussen op koffie, maar verliest ook een lucratieve afdeling. Terwijl de koffieservicepoot hard getroffen wordt door de pandemie en de leeglopende kantoren, boomt de kunststoftak. Over het boekjaar 2020 zag die de winstbijdrage met een derde stijgen naar 18 miljoen euro, terwijl de koffieservice de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) 29 procent zag afnemen tot 12 miljoen euro. Over het prepandemiejaar 2019 draaide Miko Pac een ebitda-marge van 12,7 procent, de koffietak 11,9 procent.

Bovendien gold Miko Pac sinds de beursgang in 1998 als een soort natuurlijke 'indekking' voor de koffietak. Met als klassieke voorbeeld een hete zomer die de verkoop van roomijsdozen een boost geeft en zo een teruglopende koffieverkoop compenseert.

'We verliezen inderdaad een mooie bedrijfstak en ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van 500 trouwe medewerkers, onder wie twee familieleden. Maar ze gaan een goede toekomst tegemoet bij het sterke Paccor. De ebitda die we door de verkoop verliezen, is een kortetermijneffect', zegt Van Tilborg. 'Door de verkoop krijgen we cash op de bank waardoor we nieuwe overnames kunnen doen in de koffiesector.'

Met het geld zou Miko ook een uitzonderlijk dividend kunnen uitkeren. 'Eerlijk? Daar is nog niet over gesproken', zegt Van Tilborg. 'De gesprekken over wat we exact gaan doen moeten nog gevoerd worden. Eerst moeten we wachten tot het geld op onze rekening staat.'

Dat Van Tilborg een slag om de arm houdt, is niet vreemd. KBC Securities-analist Guy Sips merkt op dat de Duitse kartelwaakhond exact vier jaar geleden de geplande fusie van Resilux met sectorgenoot Petainer afblokte. Het is een indicatie dat groen licht van de kartelinstanties voor een fusie bij nichespelers bij onze oosterburen geen zekerheid is. 

Pandemische tweespalt

Frans Van Tilborg, de CEO van Miko. ©Debby Termonia

Miko kan de opbrengst van de verkoop ook gebruiken om het bedrijf van de beurs te halen. Miko heeft er sinds de beursintroductie eind vorige eeuw een vrij discreet maar succesvol parcours opzitten (zie grafiek). Een meerderheid van de aandelen zit nog altijd bij de stichtersfamilie Michielsen via de holdings OKIM en Imko. Dat maakt het aandeel niet vlot verhandelbaar: over het voorbije jaar wisselden dagelijks gemiddeld 227 stuks van eigenaar.

Dat minieme handelsvolume doet na de verkoop van de rendabelste afdeling nog meer de vraag rijzen wat het nut nog is van de beursnotering. De beurswaarde beliep dinsdagavond 125 miljoen euro. Inclusief de 54 miljoen nettoschulden per 30 juni beloopt de ondernemingswaarde net geen 180 miljoen euro.

Andere familiebedrijven die in de golf introducties in de jaren 90 naar de beurs trokken, hebben intussen de beurs weer verlaten. Denk aan Duvel of VPK, of - op dit ogenblik - Sioen.

Geconfronteerd met de suggestie, blaast Van Tilborg koud noch warm. 'Zeg nooit nooit, maar dat ligt niet op tafel. De cash die we op de rekening krijgen, dient om te groeien, niet om ons bedrijf te kopen. Dat zou zinloos zijn. Enfin, dat is mijn mening en ik denk dat de raad van bestuur er hetzelfde over denkt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud