Advertentie

Douane ontdekt pak meer fraude met alcohol

©BELGAIMAGE

De douane ontdekte vorig jaar een pak meer fraude met alcohol. Daarbij was 17 miljoen euro aan rechten ontdoken. De smokkel boomt sinds de regering de accijnzen in 2015 heeft verhoogd.

Carlos Brito, de topman van de brouwer AB InBev, riep vorig jaar op geen te hoge taksen en accijnzen op alcohol te heffen. Dat zou niet leiden tot minder alcoholgebruik, wel tot meer illegale handel in alcohol, waarschuwde hij. Want hoe goedbedoeld de maatregelen ook zijn, als de belastingen stijgen tot op een punt dat de prijzen de koopkracht van de mensen overtreffen, floreert de illegale handel.

De jongste cijfers van de overheidsdienst Douane & Accijnzen spreken Brito’s stelling niet tegen. Het afgelopen jaar ontdekte de douane gesmokkelde alcoholwaren, waarbij voor 17,1 miljoen euro aan rechten ontdoken was. In 2017 was dat slechts 10,9 miljoen euro. CD&V-Kamerlid Roel Deseyn kreeg de cijfers van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

Hogere accijnzen

In 2015 was de blootgelegde fraude zelfs 30 keer kleiner, met iets meer dan een half miljoen euro aan ontdoken rechten. Het lijkt er dan ook op dat een dat jaar genomen regeringsbeslissing de fraude een boost heeft gegeven. In november 2015 werden de accijnzen op wijn en gedistilleerde dranken fors verhoogd, met respectievelijk 30 en 41 procent. De btw van 21 procent wordt sindsdien ook op de accijnzen geheven.

De verhoging had tot gevolg dat een kwart van de verkoopprijs van een fles wijn uit accijnzen, btw en andere heffingen bestaat. Bij een fles gedistilleerde drank kan dat tot driekwart zijn.

x 30
De douane ontdekte vorig jaar 30 keer meer ontdoken rechten op alcoholhoudende dranken dan in 2015, het jaar dat de accijnzen fors stegen.

Dat lijkt het alcoholverbruik niet te hebben gedrukt. De jongste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie wijzen zelfs op meer alcoholconsumptie in ons land. Maar steeds meer alcohol wordt nu gekocht in buurlanden, vooral Luxemburg en Frankrijk.

De Belgische staatskas was daarbij de grote verliezer. In het eerste jaar na de accijnsverhoging stegen de accijnsinkomsten uit alcoholische dranken nog van 778 naar ruim 830 miljoen euro, maar dan ging het alweer bergaf tot 815 miljoen euro vorig jaar.

Smokkel bloeit

De door de douane vorig jaar ontdekte 17 miljoen euro aan ontdoken rechten wijst erop dat de smokkel bloeit. Nog anderhalve week geleden betrapte de douane bij een controle op de E40 twee voertuigen, met respectievelijk Roemeense en Moldavische nummerplaten. In één wagen zat in 161 liter zelfgemaakte wijn verborgen. In de andere vond de douane 90 liter zelfgestookte drank.

Het lijdt weinig twijfel dat het gros van de smokkel onopgemerkt blijft. Vorig jaar kon de douane een vrachtwagen betrappen met 26 paletten wijn waarop geen accijnzen waren betaald. Maar de vondst was te danken aan een alerte burger die had opgemerkt dat de chauffeur zijn nummerplaten verwisselde.

©Mediafin

Later dit jaar moet een 14-koppige bende voor de rechtbank van Tongeren verschijnen. De door haar georganiseerde smokkel van alcohol, sigaretten en tabak heeft de staatskas miljoenen euro’s aan misgelopen accijnzen gekost. Ze gebruikte spookbedrijven om de smokkeltransporten te verbergen. De alcohol verkocht ze zogezegd aan landen buiten de EU. In werkelijkheid zat in de uitgevoerde containers alleen zand. De flessen werden hier op de zwarte markt verkocht. De leiders van de bende riskeren vijf tot tien jaar cel.

Het prijsverschil blijft Belgen verleiden over de grens hun winkelkarretje te vullen. Uit een enquête van de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken Vinum Et Spiritus bleek onlangs dat een op de drie Belgen wel eens de grens oversteekt om goedkopere alcoholische dranken in te slaan. Een kwart van de Belgen die dat nu nog niet doen, wil dat wel doen als de accijnzen nog verder stijgen.

Het prijsverschil blijft Belgen verleiden over de grens hun winkelkarretje te vullen.

De Franse overheid liet onlangs wel weten dat ze strenger wil controleren wat de Belgen en andere toeristen allemaal aan wijn en andere alocoholische flessen mee naar huis nemen. Daar zijn limieten voor. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan 90 liter wijn meenemen voor persoonlijk gebruik. Anders moet je er ook in België nog eens accijnzen op betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud