Douwe Egberts gaat Illy-koffie maken

Enkele weken geleden raakte bekend dat Jacobs Douwe Egberts interesse heeft in een overname van Illy. ©REUTERS

De Belg Alexandre Van Damme en de Duitse holding JAB willen hun koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts verder uitbouwen. Ze sluiten een samenwerking met het Italiaanse Illy.

Binnenkort liggen in de supermarkt koffiecapsules van de Italiaanse koffiemaker Illy. De capsules zullen niet door Illy zelf worden gemaakt, maar door zijn concurrent Jacobs Douwe Egberts, dat ook de merken Douwe Egberts, Jacquemotte en Zwarte Kat maakt. Met meer dan 5 miljard euro omzet is het de grootste koffiemaker ter wereld.

Beide bedrijven kondigen de samenwerking aan enkele weken nadat bekend is geraakt dat het Duitse investeringsfonds JAB, dat de belangrijkste aandeelhouder is van Jacobs Douwe Egberts, interesse heeft in een overname van Illy. De Italianen brandden in 2017 koffie ter waarde van 467 miljoen euro. Het bedrijf is in handen van de familie Illy, die het in 1933 oprichtte.

Jacobs Douwe Egberts is het koffie-imperium van JAB, maar ook de Belg Alexandre Van Damme bezit aandelen van de koffiemaker. Van Damme is een van de grootste individuele aandeelhouders van de bierreus AB InBev. Ook de AB InBev-families De Spoelberch, Cornet de Ways en Pret de Roose de Calesberg houden belangen aan in Jacobs Douwe Egberts.

Consolidering

Van Damme onderhoudt nauwe banden met JAB. JAB-CEO Olivier Goudet is bijvoorbeeld voorzitter van de raad van bestuur van AB InBev.

In de koffiesector gebeurden in de afgelopen maanden verschillende samenwerkingen en overnames. JAB nam de Britse restaurantketen Pret A Manger over, die ook een toevluchtsoord is voor koffiedrinkers.

Coca-Cola nam Pret A Mangers concurrent Costa Coffee over. De voedingsreus Nestlé, bekend van Nespresso, verkreeg dan weer een deal met de koffieketen Starbucks. Nestlé zal Starbucks-producten verdelen via supermarkten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud