Douwe Egberts sluit koffieproductie in Grimbergen

©BELGA

De koffieproducent Jacobs Douwe Egberts gaat zijn koffiefabriek in Grimbergen sluiten. Daarbij kunnen tot 274 werknemers hun job verliezen.

Jacobs Douwe Egberts (JDE) heeft de intentie om de fabriek te sluiten vanochtend meegedeeld aan de ondernemingsraad. Volgens het bedrijf past de maatregel in de optimalisatie van de productiecapaciteit en het toeleveringsnetwerk.

De sluiting heeft geen betrekking op de ondersteunende en commerciële afdelingen, zoals marketing, sales en hr, waar nog eens 190 mensen werken. Wel bestaat de kans dat zij na de sluiting moeten verhuizen naar een andere locatie, zegt woordvoerder Sonja Wegscheider.

De prioriteit ligt nu bij de 274 getroffen medewerkers, zegt het bedrijf. Van hen zijn er 115 bedienden en 159 arbeiders (onder wie 31 met een tijdelijke overeenkomst). Ze moeten ‘de meest efficiënte ondersteuning krijgen’ in geval van een effectieve sluiting, klinkt het. De wet-Renault schrijft voor dat er eerst een uitgebreide informatie- en consultatieronde moet plaatsvinden, maar het gebeurt zo goed als nooit dat een voorgenomen sluiting nog wordt teruggedraaid.

De bekende koffiefabriek, die vlakbij de A12 en de Brusselse Ring ligt, werd opgericht in 1973 en speelde een belangrijke rol in de levering van koffie in West-Europa. ‘Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat de sluiting een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen’, zegt directeur operaties Luc Volatier.

De sluiting volgt na enkele moeilijke jaren voor de fabriek. In 2014 werd nog beslist om de productie tijdens het weekend stil te leggen.

De fabriek van Douwe Egberts produceert bonen, filterkoffie en koffiepads voor de Senseo-apparaten. De verkoop van filterkoffie staat al jaren onder druk omdat steeds meer consumenten kiezen voor koffiepads en voor koffiecapsules, zegt country manager Sonja Wegscheider. Het is de bedoeling dat de productie van grimbergen verhuist naar fabrieken in Nederland, Duitsland, Tsjechië en Polen.

In het verleden werd soms ook verwezen naar de relatief hoge loonkosten van de Belgische fabriek. Ook de krimpende marges, als gevolg van nieuwe concurrenten en druk van retailers, speelden de fabriek in Grimbergen (Vlaams-Brabant) parten. Ook bij de beslissing om de fabriek te sluiten, spelen de loonkosten een rol. 'Loonkosten hebben deels meegespeeld', zegt Wegscheider. 'We kampen met overcapaciteit en hebben een analyse gemaakt van al onze fabrieken.'

Volgens Wegscheider past de vestiging niet meer in het nieuwe productiemodel waarin er nog plaats is voor twee types fabrieken: de grote 'schaalfabrieken' met een hoge productie en een beperkt aantal technologieën, en fabrieken met complexe productietechnieken en relatief kleine volumes. 'Grimbergen is te klein voor het eerste model en te duur voor het tweede', zegt Wegscheider.

Op de vraag of sommige werknemers naar andere vestigingen kunnen verhuizen, kon of wilde het bedrijf geen antwoord geven.

Jacobs Douwe Egberts is de koffiefabrikant die vorig jaar gevormd werd door de fusie van het koffiebedrijf D.E. Masterblenders (in 2012 afgesplitst van Sara Lee) en de koffieafdeling van het voedingsconcern Mondelez (het vroegere Kraft Foods). Het is de grootste koffieproducent ter wereld, na het Zwitserse Nestlé (eigenaar van onder meer Nescafé en Nespresso), met een jaaromzet van meer dan 5 miljard euro. Het bedrijf brengt onder meer de merken Douwe Egberts, Jacobs, Jacqmotte, Senseo en Pickwick op de markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud