Dr. Oetker neemt Belgische bakker Diversi Foods over

Diversi Foods maakt verse broodproducten en bakeoffbrood voor supermarkten, hotels en restaurants. ©Marcel van den Bergh/Hollandse Hoogte

Het Duitse voedingsbedrijf Oetker Gruppe wordt actief op de Belgische markt van industriële bakkers.

Het Belgische investeringsfonds Waterland verkoopt zijn bakkerijgroep Diversi Foods aan de Duitse voedingsreus Oetker Gruppe, bekend van zijn diepvriespizza-, bakpoeder- en puddingmerk Dr. Oetker. Hoeveel de Duitsers betalen voor het bedrijf uit Erpe-Mere is niet duidelijk.

150 miljoen
Brood
Diversi Foods boekt 150 miljoen euro omzet.

Dat maakt verse broodproducten en brood dat mensen thuis moeten afbakken, maar vooral diepgevroren speciaalbroden. Die worden in supermarkten afgebakken en verkocht in de versebroodafdeling. 'De grote supermarktketens van België en Nederland zijn klant bij ons', zegt CEO Franky De Grave.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Polen is het Belgische bedrijf actief. Niet alleen in supermarkten, maar ook met hotels en restaurants doet het bedrijf zaken. Daardoor is Diversi Foods een concurrent van grote Belgische voedingsgroepen als Vandemoortele en La Lorraine.

Overnames

Diversi Foods heeft fabrieken in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen. Nadat Waterland in 2014 de eigenaar werd van Diversi Foods, volgden verschillende overnames. 'Vooral in landen waar diepvriesbrood steeds populairder werd', zegt De Grave.

Het bedrijf boekte in 2016 136,9 miljoen euro omzet, waarvan 55,3 miljoen euro in België. 'Door de recente overnames zitten we intussen aan zo'n 150 miljoen euro omzet', zegt CEO Franky De Grave. De bedrijfswinst bedroeg 14,8 miljoen euro.

Oetker Gruppe was met zijn broodactiviteiten nog niet actief in de landen waar wij onze broden verkopen.
Franky De Graeve
CEO Diversi Foods

De 1.000 mensen die voor Diversi Foods werken kunnen hun job behouden, want volgens een persbericht van de Oetker Gruppe 'verzekert de overname de continuïteit voor werknemers, klanten en leveranciers'.

'De Oetker Gruppe was met zijn broodactiviteiten nog niet actief in de landen waar wij onze broden verkopen', zegt De Grave. 'Bovendien zijn we ook qua producten complementair aan het assortiment van onze nieuwe eigenaar, die overigens erg kapitaalkrachtig is.'

Croissants en gebak

Diversi Foods wordt overgenomen door Oetkers broodbedrijf Martin Braun, die 350 miljoen euro omzet boekt en vooral in Duitsland, Italië en Frankrijk actief is. Het is vooral actief met croissants en gebak en niet met brood, zoals Diversi Foods. 'Martin Braun zal na de overname het volledige assortiment van bevroren broodproducten kunnen aanbieden in Europa. Onze service wordt aanzienlijk uitgebreid', zegt Martin Braun-voorzitter Detlev Krüger.

350 miljoen
Brood
Diversi Foods wordt ondergebracht bij Oetkers brooddivisie Martin Braun, die nu al 350 miljoen euro omzet boekt.

Zijn bedrijf zegt dat de directie van Diversi Foods aanblijft. 'De twee succesvolle diepvriesbroodproductenmakers zullen nauw samenwerken en van elkaars sterktes kunnen profiteren, maar hun autonomie behouden.'

De Oetker Gruppe is een 125 jaar oud familiebedrijf dat 11,7 miljard euro omzet boekt. Er werken 32.000 mensen. De groep is actief met 400 bedrijven in de hele wereld in de voedings- en dranken- en zelfs de banken-, hotel-, en chemische sector. Naar verwachting zal de overname van Diversi Foods begin 2018 worden afgerond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect