Advertentie
Advertentie

Drie doden door listeriabesmetting vleeswaren bij Ter Beke

Offerman is een onderdeel van Ter Beke, het beursgenoteerde bedrijf van de Oost-Vlaamse familie Coopman. ©ANP

De charcuteriemaker Ter Beke roept vleeswaren terug uit de winkels omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. In Nederland zijn drie mensen overleden. Eén vrouw heeft er een miskraam door gehad.

Dat meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 'Van twintig patiënten met listeria is het zo goed als zeker dat zij in de afgelopen twee jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren', klinkt het in een mededeling van de RIVM.

Tijdens een kwaliteitscontrole hebben wij geconstateerd dat wij mogelijk een besmetting hebben op onze producten.

Arjen Vonk
Directeur Offerman (Ter Beke)

De besmetting deed zich voor bij Offerman. Dat vleesbedrijf is sinds 2017 een onderdeel van het Belgische beursgenoteerde familiebedrijf Ter Beke . 'Tijdens een kwaliteitscontrole hebben wij geconstateerd dat wij mogelijk een besmetting hebben op onze producten', zegt Arjen Vonk, de directeur van Offerman aan de Nederlandse omroep NOS. 'We hebben uit voorzorg een terughaalactie ingezet. Die actie hebben we gisteren (donderdag, red.) ingezet.'

Advertentie

Onder andere de supermarktketen Jumbo heeft al 135 verpakte vleeswarenproducten uit de rekken genomen. Ook voor België zijn er gevolgen. Aldi roep zijn gebraden rosbief van het huismerk Délifin terug. Dat lag vanmorgen nog in de rekken.

100.000 kilo vlees

Ter Beke roept tienduizenden kilo's vlees terug. 'We snijden elke week meer dan 100.000 kilo vlees', zegt Vonk. 'Over dat soort aantallen spreken we dan. Het zijn heel veel pakjes.'

Hoeveel de besmetting Ter Beke zal kosten, is nog niet duidelijk. 'De financiële impact van de recall en de tijdelijke stopzetting van activiteiten bij Offerman Aalsmeer op de resultaten van de groep is op dit ogenblik nog niet in te schatten', schrijft Ter Beke in een persbericht. 'Indien zou blijken dat deze impact materieel is, zal Ter Beke de markt daarover verder informeren.'

Vrijdag tussen de middag schorste de beurswaakhond FSMA het aandeel Ter Beke . Op dat moment was het bedrijf bijna 9 procent van zijn waarde verloren.

Verzwakte mensen

Het Nederlandse dochterbedrijf Offerman is gespecialiseerd in het versnijden en verpakken van allerhande vleeswaren zoals salami, kipfilet, runderrollade, gesneden rosbief en achterham. Het bedrijf heeft drie vestigingen, waaronder een in het Nederlandse Aalsmeer, waar mogelijk een probleem is opgedoken met de listeriabacterie. Listeria kan leiden tot ernstige infecties, voornamelijk bij kinderen, senioren en verzwakte mensen. 

Ter Beke
  • Beursgenoteerde producent van charcuterie en bereide maaltijden.
  • Omzet (2018): 680,5 miljoen euro
  • Ebitda: 44 miljoen euro
  • 2.700 werknemers
  • Voor 65,2 procent in handen van de stichting Coovan van de familie Coopman en de familie Van der Pluym.
  • 13 fabrieken in België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Polen.

Volgens een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf. 'We hadden al de indruk dat zaken daar niet goed op orde waren.' De toezichthouder droeg Offerman op extra maatregelen te nemen. Daar is gehoor aan gegeven, maar dat heeft niet genoeg geholpen. 'Ze hebben bijvoorbeeld extra hygiënemaatregelen genomen voor de productielijn, extra monsters genomen. Maar dat had onvoldoende effect.'

Terugbetaald

Listeriose, de ziekte die door de bacterie veroorzaakt wordt, kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen. De symptomen zijn misselijkheid en overgeven, buikpijn, diarree of constipatie, hoofdpijn en koorts. Mensen die het product gekocht hebben, worden verzocht het niet te consumeren en het terug naar de winkel te brengen. Het product wordt terugbetaald.

Ook het Belgische Greenyard kreeg vorig jaar af te rekenen met listeria, in een Hongaarse diepvrieserwtenfabriek. Die listeriacrisis kostte het bedrijf uiteindelijk tientallen miljoenen euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.