Driekwart minder winst voor Sipef in uitgeregend 2018

Een arbeider werkt op een berg met trossen oliepalmvruchten die klaarliggen aan een palmoliefabriek. ©REUTERS

De palmolieproductie van Sipef groeide vorig jaar met 6,3 procent naar een nieuw record. De palmolieprijs stond echter zwaar onder druk. De nettowinst van de plantagegroep komt driekwart lager uit dan in 2017.

Qua productievolume was 2018 een recordjaar voor Sipef , de plantageholding met als referentieaandeelhouders Ackermans & van Haaren en de familie Bracht. De productie van palmolie, veruit de voornaamste teelt, groeide met 6,3 procent en rondde vorig jaar voor het eerst de kaap van 350.000 ton.

Het had een pak meer kunnen zijn indien de plantages in Sumatra in het vierde kwartaal niet waren getroffen door zware regenval. De ongebruikelijke neerslag in oktober en november verstoorde de oogstactiviteiten en leidde tot minder olie in de oliepalmvruchten. Na het sterke derde kwartaal, toen de groepsproductie met 13 procent steeg, zette het vierde kwartaal een domper op de jaarprestatie.

460
Palmolie
De palmolieprijs zakte in november naar een dieptepunt van 460 dollar per ton.

Voor twee van de drie andere teelten – rubber en bananen – was het qua productie een minder goed jaar. De rubberproductie daalde met 2,4 procent, terwijl op de plantages in Ivoorkust 6,7 procent minder bananen werden geoogst. De theeproductie bleef over het hele jaar nagenoeg stabiel.

De gemiddelde prijzen lagen voor alle teelten lager dan in 2017. Voor palmolie was dat 598 dollar per ton tegen 715 dollar in 2017. Vooral het vierde kwartaal was erg zwak met toenemende voorraden en een negatieve impact van de handelsoorlog tussen de VS en China. In november werd een dieptepunt bereikt van 460 dollar per ton.

Scherpe terugval

Door de lagere palmolieprijs zag Sipef zijn omzet met 14,4 procent dalen naar 275,3 miljoen dollar. Dat is minder dan KBC Securities-analist Alan Vandenberghe had verwacht. Het bedrijfsresultaat halveerde tot 42,7 miljoen dollar.

Sipef had in augustus al gewaarschuwd voor een scherpe terugval van de winst en dat komt nu ook uit. De nettowinst van de groep komt driekwart lager uit dan in 2017 op 30,1 miljoen dollar. In dat cijfer zit een meerwaarde van 7,4 miljoen dollar op de verkoop van de verzekeringsdochter BDM-ASCO. Het resultaat van 2017 (139,7 miljoen dollar) was dan weer voor 75,2 miljoen aangedikt door een herwaarderingsmeerwaarde op de volledige overname van de plantage PT Agro Muko.

Sipef keert doorgaans 30 procent van de nettowinst uit als dividend. Door de fors lagere nettowinst zakt het dividend met 65 procent naar 0,55 euro bruto.

Vooruitzichten

Qua productie is 2019 moeizaam gestart. De palmolieproductie in Sumatra herstelt nog van de overstromingen en de hoge neerslag in het vierde kwartaal, terwijl het regenseizoen in Papoea-Nieuw-Guinea een ‘zeer turbulente start’ kende. In het eerste kwartaal komt dat wel meer voor. Voor het hele jaar gaat Sipef niettemin uit van een groei van de palmolieproductie met 8 procent naar 380.000 ton.

Over de palmolieprijs spreekt de plantagegroep zich niet uit. Het hangt er vooral van af hoe sterk en hoe snel de voorraden van palmolie en andere plantaardige oliën dalen. Sipef verwacht niettemin in 2019 een veel sterkere palmoliemarkt dan in 2018.

Van de verwachte palmolieproductie werd intussen al 23 procent op voorhand verkocht tegen gemiddeld 584 dollar per ton. Dat is een stuk minder en ook tegen een lagere prijs dan vorig jaar. Sipef rekent op een prijsherstel vanaf het tweede kwartaal. Door de lage rubberprijzen is nog maar 13 procent van de verwachte rubberproductie op voorhand verkocht.

Drie vragen aan François Van Hoydonck, CEO Sipef

1. De palmolieprijs belandde in november op een dieptepunt. Wat mogen we voor 2019 verwachten?

'De palmolieprijs is intussen al hersteld tot rond 600 dollar. Die extra 100 dollar is mooi meegenomen. Hoe de prijs verder evolueert, zal afhangen van de evolutie van de voorraden. Daar speelt zowel de productie als de vraag mee. Als er niets speciaals gebeurt, zien we de palmolieprijs niet direct naar 700 dollar gaan. Maar als er tekorten zijn qua aanvoer, kan het wel snel gaan en kan er 50 of 100 dollar bijkomen.'

2. In het vierde kwartaal had de palmolieproductie in Sumatra te lijden onder zware regenval. Kunnen we daar de impact van de klimaatverandering in zien?

'Het vierde kwartaal is altijd een regenseizoen in Sumatra, maar de zeer zware neerslag was werkelijk zeer uitzonderlijk. Ik bezoek elk jaar onze plantages in november/december en op sommige plaatsen stond tot 1 meter water. Onze plantage UMW stond voor 60 procent onder water. Zo iets heb ik de laatste 10 à 15 jaar niet gezien. Met klimaatverandering heeft dat volgens mij niets te maken, dit zijn gewoon abnormale toestanden.'

3. U voorspelt voor 2019 een stijging van de palmolieproductie met 8 procent. Waar is die groei vooral aan te danken?

'We hebben de voorbije jaren veel bijgeplant. Die aanplantingen zijn nu op gang aan het komen. In totaal hebben we nu voor meer dan 80.000 hectare geplant. Het duurt 2 à 3 jaar vooraleer een oliepalm vruchten draagt. Voor 2018 hadden we aanvankelijk een productiegroei van 9 procent in het vooruitzicht gesteld. Door tegenvallende weersomstandigheden is het uiteindelijk maar 6 procent geworden.'

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud