Duitse miljardairsfamilie werkt aan beursgang Douwe Egberts

Het logo van Douwe Egberts op een café in Nederland. ©Jiri Buller

De investeringsmaatschappij JAB Holding Company van de steenrijke Duitse familie Reimann heeft plannen om een deel van haar koffietak naar de beurs te brengen.

Met het oog op een mogelijke beursgang wil JAB het koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts (JDE) samenvoegen met het Amerikaanse Peet's Coffee, een andere koffiespeler van de groep, bevestigt de holding dinsdag na een melding van de Britse zakenkrant Financial Times. De beursgang kan volgens de krant tot 3 miljard euro opbrengen.

Voor het van oorsprong Nederlandse Douwe Egberts zou het een terugkeer zijn naar de beurs. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs van Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door JAB.

Het bedrijf heeft nog geen locatie gekozen voor de beursgang. Maar volgens de Financial Times wordt nadrukkelijk naar een beursgang in Amsterdam gekeken. Afhankelijk van de marktomstandigheden moet de beursgang ergens volgend jaar plaatsvinden. Het wordt mogelijk een van de grootste beursoperaties van 2020 in Europa. JAB wil wel controlerend aandeelhouder blijven van het fusiebedrijf JDE Peet's.

Concurrentie

De zet is onder meer bedoeld om sterker te staan als uitdager van het Zwitserse Nestlé, de wereldmarktleider voor koffie, en het Amerikaanse Starbucks. Jacobs Douwe Egberts is wereldwijd het nummer twee in de sector van de koffiebranders. Als de beursgang een feit wordt, wordt JDE Peet's de grootste beursgenoteerde pure koffiespeler, met een jaaromzet van ongeveer 7 miljard euro en activiteiten in meer dan 140 verschillende landen.

Een ander voordeel is dat de operatie een exitmogelijkheid biedt voor investeerders die JAB gesteund hebben bij de reeks overnames van de voorbije jaren. Daar vloeide meer dan 50 miljard dollar naartoe. Koffie was daarbij de belangrijkste focus. JAB kreeg de steun van onder meer staatsinvesteringsmaatschappijen en vermogende families en is nu opnieuw geld aan het ophalen.

België

Ook de Belgische families achter de bierreus AB InBev stopten geld in Acorn, de holding boven Jacobs Douwe Egberts en de koffie- en frisdrankenreus Keurig Dr Pepper (onder meer Schweppes, 7Up en Canada Dry). Maar er zijn al langer sterke indicaties dat ze niet meer aan boord zijn. Er zijn overigens nog meer banden met AB InBev. Olivier Goudet, een van de toplui van JAB, is de gewezen voorzitter van AB InBev.

De holding Finasucre van de familie Lippens heeft eveneens geld gestopt in JAB.

De Financial Times wijst erop dat een eventuele beursgang een belangrijke test wordt voor JAB omdat het er een moeilijke periode heeft op zitten. Zo gaat de Amerikaanse schoonheidsproductengigant Coty, een van de oudste participaties, door zwaar weer.

JAB heeft ook nog een reeks andere bekende bedrijven onder dak, onder meer het Zwitserse luxemerk Bally en de Britse keten van eetzaken Pret a Manger. Voorts zijn er de donutketen Krispy Kreme en nog enkele andere koffiebedrijven, bijvoorbeeld Espresso House en Caribou Coffee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud