Duitsland worstelt met opflakkerend virus

De vleesfabriek van Tönnies in Westfalen, het epicentrum van de virusopflakkering in Duitsland ©BELGAIMAGE

1.331 nieuwe coronabesmettingen vloeien voort uit vleesverwerkingsreus Tönnies in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Toch komt daar voorlopig geen nieuwe lockdown.

Er komt voorlopig geen nieuwe lockdown in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat kondigde Armin Laschet, de minister-president van de deelstaat, zondag aan tijdens een persconferentie. De aankondiging komt na een uitbraak van het coronavirus bij Tönnies, een groot vleesverwerkend bedrijf.

Laschet benadrukt dat hij niet koos voor een nieuwe lockdown omdat alle gevallen te herleiden zijn naar de vleesfabriek van Tönnies. 'Een nieuwe lockdown kunnen we niet uitsluiten, maar zolang we alles doen om te voorkomen dat meer mensen besmet raken, kunnen we beter andere doelgerichte maatregelen nemen', zei de minister-president.

Besmettingen slopen nieuw record

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen 24 uur wereldwijd met 183.020 toegenomen. Dat is een nieuw record, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) maandag.

In totaal ligt het aantal besmettingen op 8,7 miljoen en zijn al minstens 461.000 overlijdens als gevolg van Covid-19 te betreuren. Het vorige dagrecord van het aantal nieuwe gevallen dateert van 18 juni. Toen kwamen er in 24 uur 181.232 besmettingen bij.

De grootste toename van nieuwe gevallen vindt volgens de WGO plaats in Noord- en Zuid-Amerika. Het gaat om 116.041 nieuwe gevallen. 

Het coronavirus is vastgesteld bij 1.331 werknemers van het bedrijf. 2.000 mensen testten negatief. Volgens de lokale autoriteiten zou het bedrijf niet goed meewerken met het onderzoek naar de verspreiding van het virus. Veel medewerkers komen uit Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië. Laschet waarschuwt hen voorlopig niet naar hun thuisland te reizen.

Ondertussen stijgt in Duitsland de druk op Tönnies en de vleesverwerkende industrie. Zo citeert Die Zeit zondagavond de gezondheidsminister van Noordrijn-Westfalen, die aangeeft 'al langer te weten dat het grote probleem een gebrek aan transparantie is'. 

Lokale brandhaarden

Hoewel Duitsland in Europa geroemd wordt voor zijn aanpak van het coronavirus blijft het worstelen met lokale uitbraken. Zaterdag maakte het Duitse Robert Koch Institut nog bekend dat het reproductiegetal in Duitsland is gestegen naar 1,79, ten opzichte van 1,06 vrijdag. Zondag schoot de R-factor zelfs naar 2,88. Ter vergelijking: de R-waarde in ons land ligt op dit moment op 0,87.

De regio Gütersloh, de rode vlek op de landkaart van het Robert Koch Institut (RKI)

Dat betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het virus in Duitsland gemiddeld 288 anderen besmetten. Om de verspreiding in te dammen, is het cruciaal dat dat reproductiegetal kleiner dan 1 blijft. 

Het Robert Koch Institute (RKI) schrijft de stijging toe aan een serie lokale uitbraken, zoals in de vleesverwerking, maar ook in logistieke centra en opvangcentra voor asielzoekers of kerken. Op de jongste kaart van Duitsland die het RKI samenstelt, is duidelijk de rode vlek van de regio Landkreis Gütersloh te zien (zie screenshot).

Duitsland heeft al herhaalde lokale uitbraken gehad in slachthuizen, waarvan de werknemers vaak migranten zijn die in drukbevolkte, door het bedrijf voorziene accommodatie samenhokken. 

'Eerste alarmsignaal'

De Belgische microbioloog Emmanuel André, die erg scherp was voor de Brusselse massabijeenkomsten van afgelopen zaterdagnacht ('Dit is niet het moment voor feestjes'), verwijst naar de Duitse lokale virusopstoot als 'een eerste alarmsignaal dat alle Europese landen eraan moet herinneren dat de epidemie van elke gelegenheid gebruikmaakt om opnieuw aan kracht te winnen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud