Eiercrisis breidt zelfs uit tot in Hongkong

Europees Commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis (rechts). ©EPA

De fipronilcrisis in de eiersector heeft nu al 17 landen bereikt, waaronder zelfs Hongkong. Dat meldt de Europese Commissie.

Volgens een Commissiewoordvoerder zijn in de Europese Unie naast België en Nederland, de twee landen waar de crisis haar oorsprong lijkt te vinden, ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië en Denemarken geraakt. Buiten de EU gaat het om Zwitserland en het Aziatische Hongkong.

De EU meldde vrijdag ook dat er een bijzondere vergadering over de crisis belegd wordt met alle getroffen Europese landen. Die bijeenkomst zou op dinsdag 26 september plaatsvinden. De plannen voor de vergadering werden vrijdag bekendgemaakt door commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis.

Aan de 'vergadering op hoog niveau' zouden de verantwoordelijke ministers deelnemen, samen met vertegenwoordigers van de nationale voedselveiligheidsagentschappen. De vergadering zou plaatsvinden 'zodra we alle feiten tot onze beschikking hebben', zegt Andriukaitis, maar hij hoopt dat dat nog voor het einde van september is.

'We moeten in detail onderzoeken wat er gebeurd is. We hebben een volledige analyse nodig. Onze experten moeten uitzoeken waar de problemen zijn opgedoken zodat we kunnen praten over oplossingen en de weg die we moeten volgen', aldus de Litouwse eurocommissaris.

Andriukaitis toetste zijn voorstel voor een crisisvergadering naar eigen zeggen af met Belgisch minister van Landbouw Denis Ducarme en zijn Duitse en Nederlandse collega's Christian Schmidt en Martijn van Dam. De voorbije dagen vlogen de verwijten tussen de drie heen en weer, met de beschuldiging door Ducarme dat Nederland al in november 2016 van het illegale gebruik van fipronil in de eiersector op de hoogte was als hoogtepunt. Van Dam heeft bij Ducarme zijn ongenoegen geuit over deze beschuldiging.

Andriukaitis wil dat de lidstaten stoppen met elkaar 'zwart te maken en te beschuldigen'. 'We hebben een goed systeem', verwijst hij naar het intussen veelbesproken Rapid Alert System, 'en ontegensprekelijk ook de strengste voedselveiligheidsnormen ter wereld. We moeten samenwerken om de noodzakelijke lessen te trekken en stappen vooruit te zetten, in plaats van energie te verspillen bij het aanwijzen van schuldigen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud