Advertentie
Advertentie

Entree van kritisch investeringsfonds jaagt koers Nestlé omhoog

De Amerikaanse activist Daniel Loeb zit achter de veren van Nestlé. ©REUTERS

Beleggers sturen het aandeel van de Zwitserse voedingsreus Nestlé in de vroege ochtendhandel op de beurs van Zürich zo'n 4 procent hoger.

Het Amerikaanse investeringsfonds Third Point, onder leiding van activist Daniel Loeb, heeft een belang van 1,3 procent in Nestlé gekocht. Loeb wil dat Nestlé zijn winstmarge opkrikt en ook eindelijk zijn belang in de Franse cosmeticagroep L'Oréal van de hand doet. De 55-jarige Daniel Loeb is een activist van wie de top van Nestlé wakker zal liggen.

De Amerikaan, een afstammeling van de familie achter de speelgoedgigant Mattel (Barbie), investeert met Third Point bij voorkeur in ondernemingen met problemen, waar hij het inefficiënte management van de troon duwt en vervolgens die ondernemingen opnieuw op de rails zet. Vorige week veroorzaakte Loeb nog turbulentie bij het Nederlandse technologieconcern Philips. 

Ook met Nestlé heeft Loeb gelijkaardige plannen. Hij vertelde bij de aankoop van zijn belang van 1,3 procent, goed voor ongeveer 3 miljard euro, meteen dat Nestlé zijn rendabiliteit moet verbeteren, een aankoopprogramma van eigen aandelen moet lanceren en zijn niet-strategische activiteiten moet afstoten.

L'Oréal

Een van die niet-strategische activiteiten is de participatie van 23 procent in de Franse cosmeticagroep in L'Oréal. Loeb vindt dat die aandelen beter worden verkocht.

Vorige week raakte nog bekend dat Nestlé, vooral bekend van babymelk, snoepgoed en Nespresso-koffie, overweegt zijn Amerikaanse snoepmerken te verkopen, zoals Butterfinger, Crunch en Baby Ruth.

Nestlé zit al een tijdje in woelige wateren en heeft moeite om zijn winstgevendheid op te krikken. Volgens Third Point is 'de tijd rijp voor verbetering'.

Loeb gooide zich onlangs ook op de chemiebedrijven Dow Chemical en DuPont, die midden in een fusieoperatie zitten. Hij dringt er aan op een grondige herstructurering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud