Europa bevestigt: chocolade goed voor het hart

Productie van chocolade bij Barry Callebaut in Lebbeke - Foto Belga ©BELGA

Chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft van de Europese Commissie groen licht gekregen voor zijn gezondheidsclaim 'ATICOA'. Het is volgens Callebaut de eerste keer dat een chocoladeproduct zo'n claim toegewezen krijgt. Callebaut mag van Europa nu beweren dat chocolade gezond is voor het hart.

Dat maakte het Zwitsers-Belgische chocoladebedrijf woensdag bekend.

De gezondheidsclaim is volgens Callebaut het resultaat van zeven jaren wetenschappelijk onderzoek in het Research & Development-centrum op de Belgische site van Barry Callebaut in Wieze en in samenwerking met diverse universiteiten.

De claim heeft betrekking op de baten voor de gezondheid van de flavanolen in de chocolade. 'Het was al langer bekend dat flavanolen gezond zijn', zegt Herwig Bernaert, innovatiedirecteur bij Callebaut. 'Het probleem bij het productieproces van chocolade is dat flavanolen instabiel zijn. Bij de conventionele productieprocessen gaan de flavanolen verloren tijdens de fermentatie van de cacao.'

Callebaut onderzocht een manier om die flavanolen op een natuurlijke manier te bewaren tijdens het productieproces. 'We hebben een manier gevonden om de stappen tijdens het productieproces - de fermentatie, het droogproces en het roosteren - te optimaliseren. Onze onderzoekers ontdekten zo een manier om tot 80 procent van de flavanolen te behouden in de chocolade. Op die manier blijft de blootstelling van de flavanolen aan hitte en zuurstof tot een minimum beperkt', aldus Bernaert.

Bij deze is volgens Callebaut het positieve effect van chocolade op de gezondheid aangetoond en de Europese Commissie bevestigt dat. Volgens Bernaert betekent dit een belangrijke doorbraak voor de totale chocolade-industrie.

Bernaert raadt consumenten wel af om dagelijks heelder repen chocolade te verorberen. 'Een dagelijkse inname van 200 mg flavanolen bevordert de elasticiteit van de bloedvaten en daarmee de normale bloedsomloop. Maar je moet niet overmatig gaan consumeren. In een normale, gezonde levensstijl is 20 à 30 gram donkere chocolade per dag voldoende.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud