Advertentie

Europa blijft fruit opkopen

©ANP

Europa verlengt de steunmaatregelen voor boeren die lijden onder het Russisch invoerverbod. Ook volgend jaar krijgen boeren een vergoeding als ze hun appels en peren niet op de markt brengen.

Europese landbouwproducten mogen al een jaar Rusland niet meer binnen. Rusland startte het invoerverbod nadat Europa economische sancties had genomen wegens de agressie van Rusland in Oekraïne. Onlangs besloot Rusland de grenzen nog een jaar langer dicht te houden.

Om de impact op de Europese landbouwsector te verzachten, besliste de eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan de steunmaatregelen een jaar te verlengen. Om prijsdalingen tegen te gaan, zullen groenten- en fruitproducenten een vergoeding krijgen als ze hun producten niet op de markt brengen. Dat kan door niet te oogsten, voedsel gratis te verdelen via voedselbanken of te verwerken in mest, veevoer of biovergisting.

'We zijn tevreden met het vangnet, maar de vergoeding dekt slechts 20 procent van de kosten.'
VBT

In ons land lijden vooral de appel- en perentelers onder de Russische importban. Vorig jaar lieten ze het fruit van 1.400 hectare aan de bomen hangen en kregen ze daarvoor een compensatie van 6 miljoen euro.

‘We zijn zeer tevreden dat Europa zijn vangnet verlengt’, zegt een woordvoerder van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). ‘Europa legt zo een bodemprijs in de markt. We hopen dat het niet nodig is om beroep te doen op de steun, want de vergoeding dekt slechts 20 tot 25 procent van de kosten. Maar dat is toch beter dan niets.’

Door een iets lagere oogstverwachting dan vorig jaar verwacht de sector dit jaar geen fruit aan de bomen te moeten laten hangen. Overschotten gratis uitdelen via de voedselbanken en verwerken in veevoer, biomassa en mest moet volstaan.

Melkplas

De steunmaatregelen hebben het effect van de Russische ban verzacht, vindt eurocommisaris Hogan. ‘We moeten een vangnet blijven aanbieden om zekerheid te bieden aan de producenten die nog steeds geconfronteerd worden met de problemen van het Russisch invoerverbod.’ Tot nu toe haalde Europa 770.000 ton fruit van de markt voor een totaal steunbedrag van 155 miljoen euro.

Behalve peren en appels kunnen ook Belgische telers van tomaten, komkommers en wortelen aanspraak maken op de steunmaatregelen. Ook voor de noodlijdende zuivelsector zal Europa boter en melkpoeder blijven opkopen en stockeren om de prijsdaling tegen te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud