Europa bouwt melkpoederberg af

De Vlaamse Overheid stokkeert melkpoeder bij Katoen Natie in Beveren. ©Wim Kempenaers

De lidstaten van de EU zullen dit jaar geen mageremelkpoeder opkopen van de producenten aan een vaste interventieprijs.

Dat hebben de Europese ministers van Landbouw maandag beslist.

Europa staat onder druk van de Europese melkveehouders om de enorme berg melkpoeder die sinds de melkcrisis van 2015 is aangelegd, af te bouwen.

Europa begon in 2015 met de aanleg van mageremelkpoederstocks, om de melkboeren een handje te helpen. EU-lidstaten kunnen melk opkopen als de prijs onder een bepaald niveau zakt. De melk wordt daarna in de vorm van poeder bewaard. Als de markt zich voldoende hersteld heeft, kunnen lidstaten het goedje opnieuw verkopen tegen een vaste prijs per ton, die de Europese Commissie bepaalt. In totaal moet jaarlijks zo 109.000 ton van het poeder verhandeld worden.

Melkpoeder geen succes

Het relatief oude melkpoeder doet het echter niet zo goed. De handelaars vinden de vaste prijs van ongeveer 1.400 euro per ton te hoog, hoewel ze ongeveer 260 euro per ton onder de marktprijs van melkpoeder ligt. De poederberg baart de producenten grote zorgen.

De melkprijzen stegen in 2017 opnieuw tot ongeveer 35 cent per liter, maar de grote voorraden zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat de prijs opnieuw ineenstuikt.

'Een zwaard van Damocles boven onze hoofden', klaagde de European Milk Board (EMB) vorige week nog.

Drempel weg

De Europese Raad van landbouwministers heeft nu op voorstel van de Commissie beslist om de drempel van 109.000 ton te laten varen en op 0 te zetten.

Ook de vaste prijs wordt losgelaten. Vanaf nu moeten de verkopen plaatsvinden in het kader van een 'openbare inschrijving', waarna de aankoopprijs wordt bepaald. Europa kan dus nog altijd ingrijpen op de markt als dat nodig is.

De maatregel geldt voorlopig enkel voor dit jaar. De Raad spreekt van een 'buitengewone situatie', omdat de boterprijzen erg hoog liggen en er naar verwachting dit jaar meer boter en meer mageremelkpoeder geproduceerd zullen worden.

De melkpoederberg is sinds 2015 gegroeid tot een vooraad van bijna 400.000 ton, goed voor ongeveer 17 procent van het jaarlijkse verhandelde volume. Ons land slaat iets meer dan 66.000 ton van het goedje op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud