Europa schiet tuinbouwers te hulp

In België dreigen vooral de perentelers op korte termijn hard getroffen te worden door het Russisch embargo. ©ANP

De Europese Unie maakt geld vrij om tuinbouwers te steunen die nadelige gevolgen ondervinden van het Russische invoerverbod op hun producten.

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos kondigde maandag aan 125 miljoen euro uit te trekken voor het uit de markt halen of niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten, zoals tomaten, appels en peren, wortelen, druiven en komkommers.

De maatregel gaat onmiddellijk in en geldt in elk geval tot eind november. Als blijkt dat dat onvoldoende is, zijn extra steunmaatregelen mogelijk, aldus Ciolos.

Het gemeenschappelijke landbouwbeleid van de Europese Unie voorziet een fonds van 420 miljoen euro om landbouwers te compenseren in het geval van 'verstoringen in de markt'.

Onverkoopbare voorraden

Rusland voerde, als een reactie op de EU-sancties, een embargo in van één jaar op vlees, vis, zuivel, groenten en fruit uit de Verenigde Staten, Europa, Canada, Australië en Noorwegen. Door dat Russische invoerverbod blijven tuinbouwers met onverkoopbare voorraden groenten en fruit zitten, terwijl de marktprijzen zijn gekelderd. De Europese steunmaatregel moet hen helpen de gevolgen daarvan op te vangen.

'Door snel in te grijpen, kan de markt zich aanpassen aan de nieuwe situatie', aldus Colios.

Normaal gelden dit soort steunmaatregelen alleen voor tuinbouwers die zijn aangesloten bij een producentenvereniging, maar bij wijze van uitzondering geldt de steun voor alle producenten. De belangenorganisaties worden wel belast met de uitvoering. 

Vrijdag komen experts van de lidstaten bijeen en begin september is er een extra vergadering van de EU-landbouwministers

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud