Europese liefde voor dure bubbels taant

De eindejaarsfeesten hebben de dalende jaarverkoop enigszins kunnen temperen ©ANP

Voor het tweede jaar op rij is de champagneverkoop gedaald. Tenminste in het avondland, daarbuiten vinden de duurdere bubbels nog gretig aftrek.

Vorig jaar werden 304 miljoen flessen champagne verkocht, een daling met 1,5 procent. Bovendien daalde de omzet met bijna 3,5 procent tot 4,3 miljard euro. Over de oorzaken van die terugval zegt het Comité interprofessionel des vins de Champagne (CIVC) niets, maar de belabberde economie in Europa speelt ongetwijfeld een rol.

De achteruitgang komt immers volledig op rekening van Europa (exclusief Frankrijk) waar nog maar 74 miljoen flessen werden verkocht (-3,4%). In Frankrijk daalde de verkoop tot 167 miljoen stuks (-2,3%). In de rest van de wereld was er nog een toename (3,2%) waardoor die regio's nu goed zijn voor een vijfde van het volume en een kwart van de omzet.

Volgens het CIVC zou de globale daling nog meer uitgesproken geweest zijn, indien december - de beste maand van het jaar - was tegengevallen. Maar dat was dus gelukkig niet het geval. Tijdens de laatste maand van het jaar was er zelfs een toename met 8 procent in vergelijking met december 2012.

Cijfers per land geeft het CIVC nog niet, maar in 2012 werden er in ons land 8,34 miljoen flessen verkocht, ruim anderhalf miljoen minder dan in het topjaar 2007. De flessen die Belgen rechtstreeks aankopen in de Champagnestreek, zitten niet in dat cijfer en daarbij gaat het om 'enkele miljoenen'.

In 2012 werden we zo voorbijgestoken door Japan en vielen we terug naar de zesde plaats achter Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Duitsland en Japan. In hoeverre het toenemend succes van cava in ons land champagne parten speelt, is niet duidelijk.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud