Advertentie

Familie Frère aan boord bij 's werelds grootste zalmproducent

©BLOOMBERG NEWS

GBL heeft een participatie gekocht in Mowi, de grootste zalmproducent ter wereld. Hoe groot dat belang is en hoeveel de Frère-holding ervoor op tafel legde, is niet bekend.

Het is analist Hans D'Haese (ING) die op het spoor kwam van de investering in Mowi , het vroegere Marine Harvest. De investering staat terloops vermeld in de documenten die gepubliceerd zijn naar aanleiding van de voorgenomen fusie van Pargesa en Parjointco, de twee holdings boven GBL

Tot nu toe publiceerde de Noorse groep geen transparantiemelding waarin GBL vernoemd wordt. Navraag leert dat beleggers die in Noorse beursgenoteerde bedrijven stappen, dat pas moeten melden als ze over een eerste drempel van 5 procent gaan. De Frère-holding deed dat (nog) niet.

14,4%
Belang
De familie Fredriksen is met 14,4% de grootste aandeelhouder van het beursgenoteerde Mowi.

De grootste aandeelhouders van Mowi zijn Geveran Trading (familie Fredriksen, 14,4%) en Folketrygdfondet (9,1%), het Noorse staatspensioenfonds. De rest van de aandelen noteert op de beurs van Oslo. Mowi is de grootste zalmproducent ter wereld. Het is goed voor een omzet van 4,1 miljard euro en heeft een beurswaarde van omgerekend 7,9 miljard euro.

De andere beursgenoteerde participaties van GBL  zijn Adidas, Pernod Ricard, het inspectie- en controlebedrijf SGS, LafargeHolcim, de mineralenreus Imerys, Umicore, GEA en Ontex.

Soldenprijs

D'Haese becijfert ook dat GBL nu tegen een korting van meer dan 33 procent op de jongst gepubliceerde nettoactiefwaarde noteert. Dat is de grootste 'soldenprijs' sinds 2008.

Ook in een eigen, alternatieve berekening schat de analist de korting op 30 procent in. Hij handhaaft niettemin het 'houden'-advies, maar stipt aan dat dankzij de fusie van de twee topholdings het percentage vrij verhandelbare aandelen bij GBL zal toenemen van 47 naar 69. Dat moet de verhandelbaarheid en op termijn de beleggersinteresse ten goede komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud