Familie Moortgat 200 miljoen rijker sinds beursexit Duvel

Michel Moortgat, de CEO van Duvel Moortgat.

De Vlaamse brouwersfamilie keerde zich in zes jaar tijd 200 miljoen euro uit via dividenden. De biergroep rijgt intussen de recordjaren aan elkaar.

Duvel Moortgat verdween begin 2013, na een beurscarrière van net geen 14 jaar, van de Brusselse beurs. Sinds de beursexit zit de groep in de handen van vier familiale aandeelhouders: Michel Moortgat, Philippe Moortgat, Bernard Moortgat en Veerle Baert-Moortgat.

Wie de dividenden optelt die het bedrijf sindsdien uitkeerde, komt uit op een bedrag van 200 miljoen. Dat bedrag houdt rekening met het superdividend van 92,5 miljoen euro dat de familie zichzelf net na de beursexit in 2013 uitkeerde, plus alle andere dividenden sindsdien. Dat superdividend diende om de leningen terug te betalen die de vier familiale aandeelhouders waren aangegaan om de beursexit te financieren. Het dividend over 2018 alleen bedraagt 25 miljoen euro.

Record na record

Duvel Moortgat blijft intussen sterk presteren. De biergroep zette vorig jaar een recordomzet van 454 miljoen euro neer, leert de jongste geconsolideerde jaarrekening. Dat is 6 procent meer dan een jaar voordien. De brutobedrijfswinst (ebitda) klom 3,5 procent hoger tot 134,3 miljoen. De groep geeft niet meteen een verklaring voor die groei.

Duvel investeerde vorig jaar bijna 51 miljoen euro. Het bedrijf bouwde een flessenafvullijn bij de Amerikaanse dochter Firestone Walker en werkte er de gistingskelder af, het legde de laatste hand aan de inbliklijn bij Boulevard Brewing, en investeerde in de afvullijn bij de Italiaanse dochter Birrificio del Ducato. In België stopte Duvel geld in een nieuw labo en in een pilootfabriek in Puurs.

Behalve Duvel, Vedette, La Chouffe en De Koninck, heeft Duvel ook de merken Liefmans, Maredsous, Bernard, Bel-Pils, Ommegang, Boulevard Brewing (VS), Brouwerij ’t Ij (Nederland) en Firestone Walker (VS) in portefeuille. Begin vorig jaar kwam daar ook de Italiaanse brouwerij Birrificio del Ducato bij.

Hippe hop

De internationale vraag naar hop stijgt fors door het wereldwijde succes van ambachtelijke brouwerijen. Om een constante aanvoer van kwaliteitsvolle hoppen te verzekeren heeft Duvel Moortgat rechtstreekse en onrechtstreekse contracten gesloten tot het oogstjaar 2026, voor vooral Sloveense en Tsjechische hopsoorten. Ook in de Verenigde Staten werden bijkomende aanvoercontracten gesloten.

Hop is de duurste grondstof die de Vlaamse brouwer gebruikt. Aromahoppen maken meer dan 90 procent van het hopgebruik van de biergroep uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud