Familie Mylle zoekt strategische partner voor aardappelverwerker Mydibel
De West-Vlaamse familie Mylle zoekt een strategische partner voor haar aardappelverwerkingsbedrijf Mydibel. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen. Vooral sectorgenoten komen in aanmerking om de groei te ondersteunen.
België is een land van aardappelverwerkers en 's werelds grootste exporteur van diepvriesfrieten. Jaarlijks wordt in ons land meer dan 5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot diepvriesfrieten, vlokken, kroketten, rösti en puree. Ook internationale frietmastodonten, zoals de Canadese wereldmarktleider McCain (ook bekend van het Belgische Lutosa) en de Nederlanders van Farm Frites en Aviko, streken lang geleden neer in ons land.
Een van de grotere lokale spelers in de sector is Mydibel. Het bedrijf werd eind jaren 80 opgericht door wijlen Roger Mylle en focust vooral op de horeca - food service in het vakjargon. Het verkoopt zijn producten hetzij onder het Mydibel-merk, hetzij onder het merk van zijn klanten (private label).
- De familie Mylle gaat op zoek naar een koper voor het aardappelverwerkingsbedrijf Mylibel.
- Dat verwerkt aardappelen tot diepvriesfrieten, vlokken, aardappelpuree, kroketten, rösti, enzovoort. Die worden onder het Mydibel-merk of het merk van klanten (private label) verkocht.
- België is 's werelds grootste exporteur van diepvriesfrieten.
- De sector wordt dit jaar geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de extreme droogte.
Het bedrijf is in handen van Roger Mylles twee zonen, Bruno en Carlo. Zij bezitten elk 40,4 procent van de aandelen. De Waalse investeringsmaatschappij SRIW bezit 19,2 procent. De publieke investeerder kwam aan boord toen hij de familiale groep steunde bij haar uitbreidingsplannen in Moeskroen, op een boogscheut van de taalgrens.
De SRIW is niet de eerste externe aandeelhouder aan boord bij Mydibel. De West-Vlaamse familie Mylle werkte tot 2009 samen met haar sector- en streekgenoot, de familie Dick. Nadien gingen ze elk hun eigen strategische weg. De familie Dick kocht het belang van de familie Mylle (38%) in de chipsproducent Roger & Roger (bekend van het merk Croky) en de Mylles kochten de participaties van de familie Dick in de Mydibel-vennootschappen Pomcobel (diepvriespuree) en Gramybel (granulaten).
Volgens onze informatie werden potentiële kandidaten onlangs gepolst naar hun interesse in Mydibel. De aandeelhouders van de aardappelverwerker namen daarvoor de zakenbank ING en het advocatenkantoor Stibbe in de arm.
De koper wordt meer dan waarschijnlijk een strategische speler, aangezien die synergieën kan uitwerken met Mydibel. Wie komt er in aanmerking? De West-Vlaamse aardappelverwerkende bedrijven Agristo en Clarebout behoren tot de grootste exporteurs van diepvriesfrieten in Europa. Andere spelers zijn Lutosa (onderdeel van de Canadese reus Mc Cain) en de Nederlandse spelers Aviko (een wereldwijde top vierspeler) en Farm Frites.
Mydibel was vorig jaar goed voor 260 miljoen euro omzet, een terugkeer naar de niveaus van voor de coronacrisis. Dit jaar zouden de inkomsten stijgen naar bijna 400 miljoen en zou de brutobedrijfswinst (ebitda) uitkomen op bijna 30 miljoen euro. Gelet op de financiële cijfers van Mydibel lijkt een waardering van 300 à 400 miljoen euro bij de verkoop niet uitgesloten.
CEO Marc Van Herreweghe - tevens voorzitter van Belgapom, de federatie van Belgische aardappelverwerkende bedrijven - wou geen commentaar geven over de plannen.
Turbulente jaren
De voorbije jaren waren niet eenvoudig voor de Belgische aardappelverwerkers. In 2020 daalde het verwerkte volume door de coronacrisis met 4 procent naar 5,1 miljoen ton. Dit jaar worden ze geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Die droogde de toevoer op van zonnebloemolie, een van de belangrijkste grondstoffen voor aardappelverwerkers. Ze moesten op zoek naar alternatieven. Dat werd vaak palmolie.
In de zomer kwam daar de extreme droogte bovenop. Door die droogte verwachten de aardappelverwerkers in ons land dat dit jaar 17 procent minder aardappelen wordt geoogst.
'Dit is het vijfde moeilijke aardappeljaar op rij. Gecombineerd met de hoge energie- en grondstoffenprijzen belooft het een woelig aardappeljaar te worden', verklaarde Christophe Vermeulen, de CEO van Belgapom, vorige maand aan het blad van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). 'Gemiddeld genomen zal ongeveer 37 ton per hectare geoogst worden, maar ten westen van de as Brugge-Kortrijk weten we nu al dat de opbrengst veel lager zal zijn.' Door het lagere aanbod steeg de vrijemarktprijs van aardappelen naar 250 euro per ton.
- Activiteit: verwerkt aardappelen tot diepgevroren frieten, kroketten, vlokken, rösti of puree, vooral voor de horeca. Verkoopt die onder het eigen merk of het merk van zijn klanten.
- Omzet (2021): 260 miljoen euro.
- Brutobedrijfswinst (ebitda - verwachting 2022): 30 miljoen euro.
- CEO: Marc Van Herreweghe (sinds 2017).
- Aandeelhouders: Bruno en Carlo Mylle (elk 40,4%), de Waalse investeringsmaatschappij SRIW (19,2%).
Kerndata
- 1988: opgericht door Roger Mylle.
- 1998: uitbreiding productassortiment met aardappelpureespecialiteiten, kroketten, noisettes, duchesses en rösti.
- 2002: Mydibel legt zich ook toe op aardappelgranulaten en -vlokken.
- 2009: de familie Mylle koopt de familie Dick uit en wordt 100 procent aandeelhouder.
- 2017: Marc Van Herreweghe wordt CEO.
- 2020: opening nieuwe productiesite Mydibel Fresh in Moeskroen, SRIW komt aan boord.
- 2020: oprichter Roger Mylle (80) overlijdt.
Meest gelezen
- 1 Imec presenteert vastestofbatterij die elektrisch rijden fors goedkoper kan maken
- 2 Veel vaker ‘medisch ontslag’ voor langdurig zieke dan re-integratie
- 3 Belfius pompt miljoenen in Franse superapp rond gezondheidszorg
- 4 Nike lobbyde tot bij De Croo om monsterclaim van douane en fiscus te ontlopen
- 5 Optimisme over Vlaams akkoord, al ziet vooral CD&V nog enkele angels