Familie Versele stapt in snoepbedrijf Mr Mallo

©BELGAIMAGE

De marshmallowfabrikant Mr Mallo, de grootste van Europa, is na een herschikking van de aandeelhouders weer helemaal in Belgische handen.

Het investeringsfonds Perwyn heeft zijn aandelen verkocht aan Carly Versele, het managementteam en Chris De Wolf. Financiële details werden niet meegedeeld.

Mr Mallo produceert 14.500 ton marshmallows per jaar in zijn fabrieken in Wetteren, Sint-Gillis-Waas en in het Spaanse Alcoy. Het bedrijf is de grootste marshmallowfabrikant van Europa. Het haalt 90 procent van zijn omzet uit de productie voor de huismerken van supermarkten en 10 procent uit de verkoop van eigen merken via gespecialiseerde zoetwarenwinkels. Het bedrijf produceert het snoepgoed op basis van gelatine afkomstig van varkens- en runderbeenderen.

Confiserie Van Damme

De roots van het bedrijf gaan terug tot in 1907. Sinds 2015 was de onderneming - destijds opgericht als Confiserie Van Damme - in handen van Perwyn, een vehikel van de zakenfamilie Perrodo, die met een geschat vermogen van 8,5 miljard euro een van de rijkste families van Frankrijk is. De Perrodo’s zijn onder meer eigenaar van Perenco, met een omzet van 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) de grootste onafhankelijke Europese oliemaatschappij.

Carly Versele heeft vroeger al een kleinere chocoladefabrikant overgenomen en heeft dus ervaring met zoetwaren.
Robin Van Oudenhove
Mr Mallo

‘Onder leiding van de familie Perrodo zijn we sterk gegroeid, onder meer met overnames in België en Spanje. Maar nu kiezen we voor stabiliteit en een langetermijnvisie’, zegt Robin Van Oudenhove, gedelegeerd bestuurder van Mr Mallo.

Het bedrijf nam in 2016 een Spaanse sectorgenoot over en een jaar later lijfde het ook zijn Belgische collega Mellow Party in. Die laatste specialiseert zich in specialiteiten zoals veganistische, suikervrije, biologische en halalvarianten.

Dierenvoeding

De nieuwe eigenaar is het fonds van Carly Versele, van de bekende ondernemersfamilie achter de dierenvoedingsgigant Versele-Laga. Maar een rechtstreekse band tussen Mr Mallo en Versele-Laga is er niet, beklemtoont Van Oudenhove.

‘Carly Versele heeft vroeger al een kleinere chocoladefabrikant overgenomen en heeft dus ervaring met zoetwaren. Bovendien heeft hij door zijn verleden bij Versele-Laga veel kennis over voedingsprocessen, die we bij ons bedrijf kunnen gebruiken om verder te professionaliseren.’

Geconsolideerde financiële cijfers van Mr Mallo zijn niet voorhanden, maar het bedrijf zou een omzet van op zijn minst 35 miljoen euro neerzetten en vrij rendabel zijn. De brutobedrijfswinst (ebitda) zou meer dan 7 miljoen euro bedragen. De overname wordt naar verwachting tegen het einde van deze maand afgerond.

De term marshmallow verwijst naar een plant (‘mallow’ in het Engels) die voornamelijk in moerassige gebieden (‘marsh’) groeit. De Egyptenaren gebruikten het wortelsap van de plant al om er suikergoed mee te maken. Bij de moderne productiemethodes is het sap vervangen door gelatine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n