Advertentie

Fountain moet weer op zoek naar nieuwe topman

Automatenbedrijf Fountain kende de voorbije jaren vele wissels aan de top. ©Thierry du Bois

Nog geen jaar na zijn aantreden stapt Denis Gallant op als CEO van drankautomatenbedrijf Fountain. Het bedrijf, dat Marc Coucke als aandeelhouder heeft, zit na een korte periode van herstel opnieuw in de problemen.

De jaarcijfers van Fountain lieten weken op zich wachten. Nu weten we ook waarom. Het bedrijf zag de omzet met 4 procent achteruit boeren en leed een nettoverlies van 4,2 miljoen euro door afschrijvingen. 

2,7
Fountain moest van de banken de schulden terugdringen tot maximum 1,8 keer de EBITDA, maar zit daar met 2,7 keer flink boven.

Maar het grootste probleem is dat de afspraken met de banken niet werden nagekomen. Door besparingen kon de groep de brutobedrijfswinst (ebitda) handhaven op 2,6 miljoen euro en de schuldenberg met 1,4 miljoen terugdringen tot 7,2 miljoen euro. Maar de verhouding van die twee bedraagt nog 2,7, terwijl met de banken afgesproken was dat dit maximaal 1,8 mocht zijn.

Door het niet nakomen van de afspraken moesten de kredieten heronderhandeld worden met de huisbankiers ING België, BNP Paribas Fortis en CBC Banque (KBC) en zijn bijkomende herstructureringen nodig.

Fountain krijgt van de banken en de Waalse overheidsholding Sogepa iets meer tijd om de leningen terug te betalen. De terugbetalingen voor dit jar worden verminderd en het saldo moet Fountain terugbetalen tussen 2018 en 2021.

Ook grootaandeelhouder Quaeroq, het beleggingsvehikel achter de bouwgroep Matexi, doet zijn duit in het zakje. De leningen van Quaeroq die lopen tot juni 2017 en 2019 moeten pas in 2021 terugbetaald worden.

Nieuwe ceo

CEO Denis Gallant, die in juni de fakkel overnam van Eugeen Beckers, verlaat het bedrijf. Beckers was anderhalf jaar CEO geweest om het bedrijf door een moeilijke periode te loodsen, en werd nadien weer voorzitter. Nu gaat Beckers andermaal de dagelijkse leiding van het bedrijf weer in handen nemen tot er een nieuwe CEO is gevonden. Hij verwacht dat die zoektocht 6 à 8 maanden in beslag zal nemen.

Beckers, die volgend jaar 65 wordt, gaat er naar eigen zeggen 'met volle goesting' weer tegenaan. Zijn voornaamste taak zal er in bestaan de omzetdaling te stoppen en indien mogelijk weer groei te realiseren. De nieuwe terugbetalingsregeling voor de schulden biedt Fountain alvast meer ademruimte, zei hij aan De Tijd.

Denis Gallant laat weten dat hij zelf ontslag heeft genomen om een 'eigen project' te realiseren maar blijft nog een half jaar beschikbaar als consultant bij Fountain. Hij doet dat om het relanceplan bij de warmedrankenproducent verder te begeleiden en ook op vraag van Beckers om een vlotte overdracht mogelijk te maken. 

Fountain is voor 30,7 procent in handen van Quaeroq. Een andere grote aandeelhouder is Bank Degroof Petercam. Ondernemer Marc Coucke (Alychlo) controleert 7,4 procent van het kapitaal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud