‘Fountain nog niet uit gevarenzone'

De Cino 3, een drankenautomaat van Fountain ©Fountain

Het gaat beter met de Waalse leverancier van warme dranken aan kmo’s, maar het bedrijf is nog niet uit de gevarenzone. Dat zei topman Eugeen Beckers dinsdagmorgen op de algemene vergadering.

Beckers was sinds enkele maanden voorzitter van Fountain , toen hij in september vorig jaar onverwacht aan het hoofd van de Waalse warmedrankenproducent kwam te staan. Hij moest de lacune opvullen die was ontstaan na het ontslag van CEO Paul Baeck. Die wou met zijn plan Kaffa 2018 Fountain sterk doen groeien, maar de kosten liepen hoog op terwijl de inkomsten achterbleven. Dat resulteert in dramatisch slechte halfjaarcijfers. De raad van bestuur besloot daarop zijn contract onmiddellijk te verbreken.

Beckers en zijn ploeg hebben intussen al tal van maatregelen genomen om de kosten te verminderen en meer in lijn te brengen met de inkomsten. Zo worden de drankautomaten in Frankrijk – waar Fountain twee derde van zijn omzet realiseert - niet langer gratis ter beschikking gesteld, maar ofwel verkocht aan de gebruikers, ofwel verhuurd via de verhuurmaatschappij Locam. Fountain is er ook in geslaagd de aankoop van producten, vooral koffie, meer te centraliseren, want dat was tot dusver erg versnipperd. Een ander werkpunt is het uniformiseren van tal van interne processen. Topman Beckers heeft ook enkele overbodige functies geschrapt, waardoor het personeelsbestand bijna 15 procent kleiner is geworden.

Dit jaar wil Beckers in de eerste plaats de financiële stabiliteit van het bedrijf verzekeren, het vertrouwen van de markt herwinnen en het personeel geruststellen. Of 2015 al met een break-evenresultaat zal worden afgesloten, durft hij niet te zeggen. In Frankrijk blijft de economie immers erg zwak, terwijl de concurrentie in de warmedrankensector hevig is. Fountain hoopt zijn omzet dit jaar licht te doen groeien. Positief is wel dat de winstmarges van het bedrijf uit Eigenbrakel goed blijven.

De aandeelhouders keurden zowel op de AV als de BAV alle agendapunten probleemloos goed. De sfeer op de vergadering was vrij sereen, met weinig of geen kritische vragen. Een bewijs dat de aandeelhouders vertrouwen hebben in het herstelbeleid dat Eugeen Beckers voert. Het belangrijkste agendapunt van de BAV was een kapitaalvermindering met 7,2 miljoen euro, bedoeld om de overgedragen verliezen weg te werken en een nettere balans te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud