Advertentie
Advertentie

Franse champagne heet voortaan 'schuimwijn' in Rusland

De Russische president Vladimir Poetin. ©REUTERS

Franse champagne heet in Rusland voortaan schuimwijn. Door een nieuwe wet mag alleen Russische schuimwijn nog de naam ‘champagne’ op het etiket vermelden. Franse champagnemakers zijn boos en willen dat Rusland de wet aanpast.

Een fles schuimwijn wordt niet zomaar een champagne. Om die naam te mogen dragen moet de wijn gemaakt zijn in de Champagnestreek. De wijnboer moet bovendien een specifieke methode hanteren en niet zomaar alle druiven gebruiken.

In Rusland hoeft dat allemaal niet meer. Door een nieuwe wet mag alleen lokaal geproduceerde schuimwijn de Russische vertaling voor champagne ‘shampanskoie’ dragen. Champagnes uit andere landen moeten op de achterkant van het etiket de omschrijving ‘schuimwijn’ gebruiken.

Het Comité Champagne, de beroepsfederatie van champagneproducenten, heeft boos gereageerd op de Russische wet en roept leden op de export te staken. De bekende producent Moët Hennessy doet dat niet. Het bedrijf legde de uitvoer van flessen Moët & Chandon, Veuve Clicquot and Dom Perignon zondag even stil om het label aan te passen, maar blijft wel leveren aan de Russen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud