opmerkelijk

Fransman aan hoofd Schotse whiskyfederatie

©REUTERS

The Scotch Whisky Association (SWA), die wereldwijd de belangen verdedigt van het Schotse exportproduct bij uitstek, heeft een nieuwe topman. Daarbij werd gekozen voor een... Fransman. Het gaat om Pierre Pringuet, CEO van sterkedrankengroep Pernod Ricard, die onder meer whiskymerk Chivas Regal in portefeuille heeft.

Pringuet tekent voor een primeur. Het is de eerste keer dat een niet-Brit aan het hoofd komt te staan van de SWA. Hij is wel niet de eerste niet-inwoner van de Britse eilanden. De SWA werd van 2005 tot 2007 geleid door een Ier, Richard Burrows. Ook hij kwam toen uit de directiekamers van Pernod Ricard .

Voor Pringuet lijkt het voorzitterschap een soort van emeritaat te gaan worden. Hij wordt begin 2015 opgevolgd als CEO van Pernod Ricard door familietelg Alexandre Ricard. Die zit al even in de wachtkamer sinds zijn oom, Patrick Ricard, in 2012 onverwacht overleed aan een hartaanval. Pringuet fungeerde eigenlijk als een soort van tussenpaus, met Patricks zus Daniele als voorzitter. De Tijd had vorig jaar nog een gesprek met Alexandre Ricard, die dus twee jaar in de wachtkamer zal gezeten hebben vooraleer hij CEO wordt.

Pierre Pringuet, die begin 2015 de fakkel doorgeeft aan familietelg Alexandre Ricard als CEO van Pernod Ricard. ©Reuters

De keuze van de SWA voor een Fransman als topman lijkt vreemd, maar is dat eigenlijk niet echt. De Fransen zijn al jaren 's werelds grootste whiskydrinkers. Gemiddeld consumeert een Fransman jaarlijks bijna 50 'shots' whisky. Dat is dubbel zoveel dan de Britten zelf.

Bovendien hebben de Fransen al langer een stevig aandeel in de Schotse whiskysector. Pernod Ricard, heeft grote merken merken als Chivas Regal en The Glenlivet in portefeuille. De andere grote speler is de Britse sterkedrankengroep Diageo , bekend van onder meer Johnnie Walker en Talisker. De onafhankelijk Schotse whiskymakers zijn tegenwoordig nog op een hand te tellen, al zitten daar wel nog kleppers bij als William Grant & Sons, bekend van (vooral) Glenfiddich.

En tot slot hebben de Fransen en de Schotten een historische band die ver teruggaat in de tijd. Hun geschiedenis gaat terug tot de 'auld alliance', de alliantie tussen de koninkrijken Frankrijk en Schotland die werd gesloten in 1295 in de strijd met de Engelsen. De SWA laat niet na om dat nog even fijntjes in de verf te zetten. 'De benoeming van mijnheer Pringuet bewijst dat de 'auld alliance' tussen Schotland en Frankrijk sterk blijft, en weerspiegelt het internationale karakter van Schotse whisky.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud