Advertentie

FrieslandCampina wil 1.000 banen schrappen in België, Nederland en Duitsland

©ANP

Het Nederlandse zuivelconcern FrieslandCampina bespaart. Daarom moeten tegen 2021 ongeveer 1.000 werknemers vertrekken in Nederland, België en Duitsland. De vakbonden eisen duidelijkheid.

Door de 'directe en indirecte gevolgen' van de pandemie moet het zuivelbedrijf FrieslandCampina een versnelling hoger schakelen in zijn twee jaar oude transformatieplan. 'Coronategenslagen, zoals de grens tussen Hongkong en China die nog steeds dicht is, het wegvallen van omzet uit de foodservice wereldwijd, de devaluatie van lokale valuta en lagere bulkzuivelprijzen, hebben een significant impact op onze winstgevendheid in 2020', zegt CEO Hein Schumacher.

1.300
Werknemers in België
In België werken ruim 1.300 mensen voor FrieslandCampina.

Daarnaast staan de winstmarges in Nederland, België en Duitsland onder druk, zegt hij. 'We hebben de juiste strategie, maar door de marktomstandigheden moeten we die sneller uitvoeren met nog meer focus op winstgevende omzetgroei en kostenbesparingen.'

Herstructureringsplan

FrieslandCampina wil vanaf het boekjaar 2022 zijn kosten jaarlijks structureel met 100 miljoen euro verlagen. Om dat te bereiken komt het concern met een herstructureringsplan dat 150 tot 175 miljoen miljoen euro zou kosten. Daarbij mikt het vooral op het productienetwerk, managementlagen, ondersteunende diensten en functies.

In Nederland, België en Duitsland kunnen productielocaties worden gesloten of activiteiten overgeplaatst, laat het bedrijf verstaan. Bovendien kunnen niet-kernactiviteiten worden afgestoten. Tegen 2021 zouden ongeveer 1.000 banen sneuvelen, vooral in Nederland, België en Duitsland. Waar de ontslagen precies vallen, kan het bedrijf nog niet zeggen.

Wereldwijd stelt het bedrijf ongeveer 24.000 mensen te werk. In België werken ruim 1.300 mensen voor FrieslandCampina, in productievestigingen in Aalter, Bornem, Lummen en een commerciële zetel in Destelbergen. Waar mogelijk wordt het banenverlies opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, klinkt het.

Vakbonden

De vakbonden bij FrieslandCampina willen duidelijkheid van de directie over de jobs die in België zouden worden geschrapt. 'De werknemers zijn natuurlijk ongerust, omdat we niet weten of er in België ontslagen zullen vallen. In deze onzekere tijden met corona vreest iedereen een beetje voor zijn job', zegt Kimberly Flaming van ACV Voeding en Diensten.

De christelijke vakbond gaat er van uit dat ook de vestigingen in België zullen worden getroffen. 'België wordt genoemd, dus ook hier zullen ontslagen vallen. In welke vorm dat zal zijn, dat kan ik niet inschatten. We zijn officieel niet geïnformeerd, maar dat kan veranderen als er toch naar overleg wordt overgegaan', aldus Flaming. 'Als er effectief plannen zijn in België, moeten ze ons wel informeren. Met de vakbonden zijn we in overleg en gaan we een boodschap naar de directie overbrengen dat dit niet kan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud