Advertentie

Frietkoning stapt in landbouwmachinemaker 'voor de data'

Jan Clarebout, de CEO van Clarebout Potatoes. ©rv

Jan Clarebout, de CEO van de West-Vlaamse diepvriesfrietmaker Clarebout Potatoes, wordt hoofdaandeelhouder van de Roeselaarse landbouwmachinemaker Dewulf.

Het gaat om een opvallende alliantie tussen twee West-Vlaamse zakenfamilies, meldde de website De Rijkste Belgen dinsdag. 'We hebben dezelfde werkethos en mentaliteit. We begrijpen elkaar', zeggen ze in een mededeling.

Dewulf Group is een Roeselaarse bouwer van aardappel- en wortelrooiers (circa 1.800 machines per jaar) en is goed voor een omzet van 65 miljoen euro. Drie van de aandeelhouders, ex-zaakvoerster Rika Dewulf-Decramer en haar zonen Karel en Willem, zijn niet meer actief bij het bedrijf en gaven te kennen dat ze hun belang wilden verkopen.

Ze hebben nu een koper gevonden in Jan Clarebout, de discrete ondernemer achter de diepvriesfrietproducent Clarebout Potatoes uit Nieuwkerke in de Westhoek. Dat bedrijf is een klant van Dewulf.

Het overnamebedrag blijft confidentieel, maar de West-Vlaamse agro-industrieel krijgt 50 procent van Dewulf Group in handen. Het bedrijf zegt 'dat de kapitaalpositie versterkt wordt en de injectie de groep stabiliteit geeft'.

Zaakvoerder Hendrik Decramer, ook een zoon van Rika, vormt een tweede aandeelhoudersblok. De rest is in handen van zijn zus Isabel Decramer (HR-directeur) en haar man Thomas Decan (directeur interne processen).

Stille vennoot

Het bedrijf beklemtoont dat Clarebout als stille vennoot aan boord komt en geen rol in de bedrijfsleiding ambieert. 'Ik doe dit uit persoonlijke interesse', zegt de 58-jarige zakenman. 'Je moet mijn inbreng zien als een loutere kapitaalsbelegging. De investering staat volledig los van Clarebout Potatoes.' Zijn zoon Gilles zal in de raad van bestuur van Dewulf Invest zetelen.

Een integratie van Dewulf in Clarebouts diepvriesimperium is niet aan de orde, zegt een woordvoerder van Dewulf.

Thomas Decan en Hendrik Decramer, het leidende duo van de landbouwmachinemaker Dewulf. ©Dewulf

De schoonbroers Hendrik Decramer en Thomas Decan nemen het voortouw in de dagelijkse leiding. Decramer wordt voortaan de CEO van Dewulf Group en vervangt in die rol de Nederlander René Boeijenga, die CEO werd nadat Dewulf zijn Nederlandse sectorgenoot Miedema overnam in 2014. Boeijenga gaat zich richten op de verdere integratie van de Nederlandse activiteiten in de groep.

Aardappelkennis

Verandert deze 'persoonlijke investering' van Clarebout dan echt niets aan de relatie tussen Clarebout Potatoes en Dewulf? CEO Hendrik Decramer ziet alvast ruimte voor uitwisseling van knowhow. 'Hoewel Jan Clarebout geen ambitie heeft zich met het dagelijkse bestuur van Dewulf bezig te houden, zal zijn kennis van de aardappelsector ons uiteraard versterken', zegt hij.

Marc Van Herreweghe, de CEO van de aardappelverwerker Mydibel, wijst op het belang van datamanagement in het verhaal. Mydibel is een sectorgenoot van Clarebout Potatoes en ook klant bij Dewulf.

'Wellicht wil Clarebout zijn investeringen meer spreiden. Hij blijft wel in de hem bekende landbouwsector. Er zit wel een logica in de investering, met name op het vlak van datamanagement. Die rooimachines 'zien' de aardappelen en registreren een heleboel interessante data.'

Datarevolutie

Net als in andere sectoren maakt de aardappelsector zich klaar voor een 'datarevolutie', waarbij de uitwisseling van data doorheen de keten - van bij de boer over de aardappelverwerkers tot de eindconsument - tot meer efficiëntie en grotere transparantie moet leiden. 

Een landbouwmachine van Dewulf. ©rv

'Slimme' landbouwmachines, die gewapend zijn met allerhande sensoren en camera's, zullen daarbij een belangrijke rol spelen.

Van Herreweghe: 'Hoe meer data, hoe beter, want zo kan het productieproces nog meer worden geautomatiseerd. Mocht ik in Clarebouts schoenen staan, dan zouden die data mij in elk geval interesseren.'

Mydibel verwacht als klant van Dewulf geen grote impact op hun relatie. Dat is ook het signaal dat de maker van landbouwmachines zelf uitstuurt. Er komt geen voorkeursbehandeling voor Clarebout Potatoes, klinkt het, want dat zou de relatie met de andere klanten vertroebelen.

Dewulf Group

Het familiebedrijf Dewulf werd in 1946 opgericht door Robert Dewulf. Zijn dochter Rika werd eind jaren 80 zaakvoerster en gaf de fakkel door aan de derde generatie.

Dewulf, goed voor een omzet van 65 miljoen euro, telt 290 werknemers in drie productievestigingen: Roeselare, Nederland (Winsum) en Roemenië.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud