Galler-chocolade weer deels Belgisch

Salvatore Iannello is CEO van Galler en neemt nu samen met andere ondernemers een belang in het bedrijf. ©Frédéric Pauwels / HUMA

Een groep Luikse ondernemers koopt voor 7 miljoen euro een kwart van de aandelen van de chocolatier Galler. Die was sinds 2018 volledig in handen van de koninklijk familie van Qatar.

Het van oorsprong Belgische chocolademerk Galler wordt opnieuw voor een stukje Belgisch. Twee jaar geleden verkocht oprichter Jean Galler zijn bedrijf volledig aan de koninklijk familie van Qatar, maar die verkoopt nu een kwart aan enkele Luikse ondernemers.

Zij investeren in totaal 7 miljoen euro. Hun aanvoerder is Salvatore Iannello. Hij werd in 2018 door de Qatarese eigenaar gevraagd om CEO te worden. Hij was toen al geen onbekende voor het bedrijf. Ook tussen 2001 en 2013 was hij topman en had hij een deel van de aandelen in handen.

Verlies

Iannello investeert samen met de ondernemers Luc Pire, Renaud Jamar en Didier Leclercq. Ook de fondsen Noshaq en Invest for Jobs doen mee. De Qatarese hoofdaandeelhouder pompt 1,5 miljoen euro in het bedrijf.

Het gros van de middelen van de kapitaalverhoging zullen we inzetten om onze strategie te communiceren.
Salvatore Iannello
CEO en aandeelhouder Galler

Vlak nadat de Qatarezen volledig eigenaar waren geworden van het bedrijf, begon het slechter te gaan. De verkoop daalde en het bedrijf maakte in 2018 2 miljoen euro verlies.

Daarop vroegen de Qatarezen Iannello om hulp. Hij zegde toe, op één voorwaarde. Dat zij meteen 10 miljoen euro zouden pompen in het bedrijf en dat ook externe financierders aandelen zouden kunnen kopen.

Frankrijk

'Nadien hebben we gedefinieerd wat de problemen waren en al snel kwam er een positief effect op de ebitda (brutobedrijfswinst, red.)', zegt Iannello. Die is nu zo'n 3,5 miljoen euro positief.

In Frankrijk focuste Galler op de regio rond Parijs. Elders gingen chocoladewinkels dicht. Daardoor is Galler in Frankrijk opnieuw winstgevend. Ook in België nam hij 'met gezond verstand beslissingen'. In ons land verkoopt Galler zijn chocolade in eigen winkels, maar ook via supermarkten als Colruyt en Delhaize.

Duurzaam

Onder impuls van de nieuwe investeerders, komt er een nieuwe strategie. Iannello - in een vorig leven nog opkoper en saneerder van bedrijven - wil Galler op het duurzame pad zetten. Hij wil fairtrade en biologische chocolade maken. Hij wil de ontbossing tegengaan en ook het leven van de cacaoboeren verbeteren.

Hij wil ook het logo van Galler veranderen, net als de verpakkingen. De vernieuwingen moeten tegen 2024 doorgevoerd zijn. 'Het gros van de middelen van de kapitaalverhoging zullen we inzetten om onze strategie te communiceren. Onze productiecapaciteit maakt het mogelijk onze volumes zonder grote investeringen met de helft te verhogen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud