Gault & Millau roept Waal Christophe Pauly uit tot chef van het jaar

Christophe Pauly is al 17 jaar de drijvende kracht achter Le Coq aux Champs in het Luikse Sohei-Tinlot.

De nieuwe Gault & Millau-gids roept Hof van Cleve van chef Peter Goossens en Bon-Bon uit Sint-Pieters-Woluwe andermaal uit tot de beste restaurants van België. Sergio Herman is met Le Pristine in Antwerpen de Nieuwkomer van het jaar.

De restaurantgids Gault & Millau heeft Christophe Pauly, de chef van Le Coq aux Champs in het Waalse Soheit-Tinlot, maandag uitgeroepen tot Chef van het jaar.

Dat Gault & Millau de prijzen kan uitreiken is een huzarenstukje, want de horeca is verplicht gesloten wegens de coronacrisis. De grote concurrent Michelin had in september daarom besloten de publicatie van zijn befaamde rode gids twee maanden uit te stellen naar januari volgend jaar.

'Sterke kunst'

Pauly is al 17 jaar de drijvende kracht achter Le Coq aux Champs op het Luikse platteland. Op zijn 26ste ontving hij een Michelin-ster. Zijn keuken wordt omschreven als ogenschijnlijk eenvoudig, gekenmerkt door een rigoureuze selectie van ingrediënten van topkwaliteit.

'Hij werkt met de beste ingrediënten, vaak uit de Waalse grond. Als Noordzee-chef kiest hij ook voor het beste wat onze vissers te bieden hebben', zegt Marc Declerck, de CEO van Gault & Millau. 'Zoals de beste chefs toont Pauly zijn creativiteit en technische kwaliteiten door te verrassen met uitzonderlijke, lichte, luchtige of amusante desserts. De finesse en het perfecte evenwicht van zijn gerechten zijn terugkerende kenmerken van zijn stijl', luidt het persbericht.

'Eten bij Le Coq aux Champs is een intrigerende ervaring, een beetje zoals kennismaken met sterke kunst', zei Sabato-recensent Jan Scheidtweiler vorig jaar. 'Je snapt het niet helemaal, maar dat maakt het soms dubbel interessant.' Omdat Le Coq aux Champs door de coronacrisis dicht is, biedt Pauly zijn menu's via drive-in aan.

Hof van Cleve

Recensenten van Gault & Millau bezochten de afgelopen maanden 1.270 restaurants in België, waaronder 100 nieuwe. Tijdens een virtueel evenement, dat bekeken werd door zowat 2.000 deelnemers, werden ook de beste restaurants van het land bekroond.

Het Hof van Cleve van chef Peter Goossens is andermaal uitgeroepen tot het beste restaurant van België. Samen met Bon-Bon uit Sint-Pieters-Woluwe, dat ook al jaren bovenaan de ranglijst prijkt, haalt het restaurant uit Kruisem de hoogste score (19,5/20). Met Tom Ieven haalde Hof van Cleve ook de onderscheiding voor Sommelier van het jaar binnen.

De Nieuwkomer van het jaar is Le Pristine. Het nieuwe Antwerpse restaurant van de Zeeuwse sterrenchef Sergio Herman krijgt meteen 16/20. Sterke stijgers aan de top zijn De Stadt van Luijck uit Sint-Truiden en het Genkse La Botte, rond Njam-kok Peppe Giacomazza. De twee zaken scoren 16/20, terwijl La Table de Maxime (Paliseul) en Cuchara (Lommel) elk 17/20 scoren. Nuance (Duffel) stijgt naar 18/20, net als het vernieuwde Bartholomeus van Bart Desmidt in Knokke.

De Vlaamse ontdekking van het jaar is Blanc by Aytems uit Sint-Truiden. In Wallonië en in Brussel gaan die onderscheidingen naar respectievelijk Quai N°4 in Ath en La Bonne Chère in Brussel. Het Brugse Bar Bulot van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens werd door Gault & Millau uitgeroepen tot Brasserie van het jaar.

Gault & Millau kiest ook de Jonge Chefs van het Jaar. Die eer valt te beurt aan David Grosdent (L'Envie in Zwevegem), Stefan Jacobs (Hors Champs in Gembloux) en Kevin Lejeune (La Canne en Ville in Brussel).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud