Geen Belgen meer in topmanagement AB InBev

Jo Van Biesbroeck, vanaf 1 september niet langer topmanager bij bierbrouwer AB InBev. ©Thierry du Bois

De Belgische link bij 's werelds grootste brouwer AB InBev wordt almaar zwakker. Donderdag raakte bekend dat Jo Van Biesbroeck op 1 september manager wordt bij voetbalclub RSC Anderlecht. Op die dag legt hij zijn functie als strategisch directeur bij AB InBev neer.

De overstap van Van Biesbroeck naar Anderlecht werd enkel door die laatste wereldkundig gemaakt. AB InBev  van zijn kant liet niets van zich horen. 'We hebben het vertrek van Van Biesbroeck intern gecommuniceerd', zegt een woordvoerster. 'Het is evident dat beide functies niet met elkaar te combineren zijn.'

Daarmee verdwijnt de laatste Belg in het topmanagement van de biergigant. Het is ook maar de vraag of Van Biesbroeck vervangen zal worden. 'We gaan de komende maanden nadenken over wat er gaat gebeuren met de functie van strategisch directeur', klinkt het.

Raar beestje

We hebben het vertrek van Van Biesbroeck intern gecommuniceerd. Het is evident dat beide functies niet met elkaar te combineren zijn.
Woordvoerster AB InBev

Die functie is sowieso al een raar beestje in het topmanagement van AB InBev. Het uitstippelen van de strategie is immers het terrein van de raad van bestuur, die daarop het management een mandaat geeft om die strategie in praktijk om te zetten. Het is dus maar de vraag of Van Biesbroeck echt strategische keuzes kon of mocht maken. Tot 2013 was hij ook zonedirecteur van West-Europa. Maar toen AB InBev die zone fuseerde met de rest van zijn Europese activiteiten, moest Van Biesbroeck plaats ruimen voor Stuart MacFarlane.

In 2008 werd de post van strategisch directeur bij AB InBev al eens geschrapt. Toen was het slachtoffer een andere Belg, Stefan Descheemaeker. Ook die was eerder al vervangen als zonedirecteur West-Europa. Descheemaeker is wel nog aan de slag als bestuurder bij AB InBev. Na een passage bij Delhaize is hij onlangs opgedoken als de nieuwe topman van de holding boven diepvriesmerk Iglo.

Raad van bestuur

Tussendoor verdwenen nog 2 Belgen van het toneel aan de top van AB InBev. In 2009 vertrok Alain Beyens, in 2012 gevolgd door marketingdirecteur Chris Burggraeve. Dat wil allemaal niet zeggen dat er geen Belgen meer te bespeuren zijn bij 's werelds grootste brouwer. In de raad van bestuur zitten met Descheemaeker, Alexandre Van Damme, Grégoire de Spoelberch en Paul Cornet de Ways Ruart nog 4 Belgen. De raad telt 14 leden, waaronder ook vier Brazilianen.

En in de managementlaag net onder de absolute top lopen nog managers als Eric Lauwers, topman van de Benelux en Frankrijk, en Alexander Lambrecht, verantwoordelijk voor Bud Light in de VS. Afwachten of zij kunnen doorstoten naar het kransje van topmanagers rond CEO Carlos Brito.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud