Advertentie

‘Geen geld voor een appartementje na ons pensioen'

©Dieter Telemans

De landbouwbetoging in Brussel ging maandag vreedzaam van start, maar aan het einde moest het waterkanon de gemoederen bedaren. Boeren uit heel Europa zijn bang voor hun toekomst.

Aan maximaal 30 kilometer per uur denderen we in een tractor over de steenweg tussen Herent en Brussel. Voor ons rijden tientallen tractoren en achter ons minstens even veel. Geregeld zoeven politiemotors ons voorbij. Normaal rijdt onze chauffeur, boer Johan (45), met deze machine over zijn akkers, want hij is landbouwer in bijberoep. ‘Mijn hoofdjob als ambtenaar voer ik sinds kort weer voltijds uit, omdat de situatie in de akkerbouw zo penibel is.’ Dat komt vooral door de verhoogde concurrentie uit het buitenland, die vaak uit landen komt waar boeren goedkoper kunnen produceren omdat ze zich aan minder milieu- en hygiëneregels moeten houden.

E40

Om iets aan de toestand te veranderen, betogen Johan en duizenden collega’s uit binnen- en buitenland vandaag. ‘We hebben afgesproken het beschaafd te houden. Er zal gevloekt worden, maar het is niet de bedoeling om banden in brand te steken.’ De boeren rijden braaf over de steenweg naar Brussel. Ze laten de E40 met rust.

Intussen verdwijnt het landbouwlandschap van Herent. We passeren de luchthaven van Zaventem en de Decathlon-winkel in Evere. De colonne rijdt een voor tractoren smalle straat in. Mensen kijken toe, soms met ogen vol verbazing. Een enkeling wuift naar ons, maar alleen een argeloos passerende schoonheid kan rekenen op het geloei van de tractorentoeters.

Op de Havenlaan wacht de nog groeiende groep tractoren op groen licht om het centrum in te duiken en het verkeer te ontwrichten. Wij nemen afscheid van Johan en reppen ons naar een podium vlak aan het Noordstation. Daar roepen binnen- en buitenlandse boerenvertegenwoordigers Europa op om maatregelen te nemen om de boeren te helpen. ‘Eerlijke handel gaat niet alleen over koffie en banenen, maar ook over kersen, bloemkool en varkensvlees’, roept een Nederlander door de microfoon, terwijl zijn achterban met voetzoekers en veel luider explosief materiaal de ernst van de situatie benadrukt.

Wanneer de stoet vertrekt naar het Schumanplein, loopt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche voorop. ‘Hoeveel volk hier is? 3.000 man.’ Maar er zijn minstens 5.000 boeren die beschaafd naar de Europese wijk wandelen. Geregeld klinken luide knallen. Een voetzoeker wordt naar een cameraman gegooid, die het tuigje voor het ontploft vloekend kan weggooien.

Schulden

In de menigte bevindt zich de Tongerse boerin Nadia (60) die haar bedrijf niet verkocht krijgt. ‘Want wie koopt een verlieslatende boerderij? Mijn man en ik zullen nooit een rustig appartementje kunnen kopen, zoals onze leeftijdsgenoten.’ De Tsjech Thomas (18) vreest dan weer voor zijn job als boerenhulp, omdat zijn baas de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. De Brit Martin (54) is boos op de supermarkten in zijn land. Want zij leggen goedkoper vlees uit Australië in de rekken. ‘Terwijl wij in Cornwall vlees van topkwaliteit maken.’ Bij de Bulgaarse Yana (38) is het al zo ver gekomen dat ze de melk van haar schapen met een verliesmarge van 50 procent moet verkopen. ‘Ik kan geen voedsel meer kopen voor mijn dieren. Ik heb er al een aantal verkocht om mijn schulden te betalen.’

Ze vertelt het terwijl ze slalomt tussen de tractoren in de Belliardstraat. Her en der hebben boeren paletten of banden in brand gestoken. Aan enkele Europese gebouwen staat een grote hoop banden en hout in brand. Zwarte, stinkende rook vult de straat. De agenten achter de Friese ruiters proberen stoïcijns te blijven.

Hun collega’s op het Schumanplein doen even later hetzelfde, wanneer ze voetzoekers, bierblikjes en hotdogs uit een van de vele kraampjes naar hun hoofd geslingerd krijgen. Terwijl hooibalen smeulen en de dikke zwarte rook van een groot vuur in het midden van het plein verhult dat betogers een lantaarnpaal en reclamepaneel onklaar hebben gemaakt, antwoordt de politie met het waterkanon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud