Gimv blijft aan boord bij Vandemoortele

©Emy Elleboog

De obligatie-uitgifte die Vandemoortele voorbereidt, dient om de financieringsbronnen van de voedingsgroep te diversifiëren, maar niet om haar lening bij Gimv terug te betalen. Dat vernam De Tijd en bevestigt Vandemoortele. De familiale groep wil via de operatie minstens 75 miljoen euro ophalen.

In september lekte uit dat Vandemoortele broedde op een uitgifte van obligaties. Het opgehaalde geld zou dienen om het investeringsfonds Gimv XL terug te betalen. Dat legde drie jaar geleden - toen Vandemoortele in zwaar weer zat door de mislukte overname van het Franse Panavi - 75 miljoen euro op tafel via een achtergestelde lening met warrants.

Twee maanden na die berichten krijgt de operatie vorm. Volgens onze informatie stelde de Oost-Vlaamse voedingsgroep KBC, Belfius en Degroof aan om de operatie te begeleiden en zou ze uiterlijk begin volgend jaar plaatshebben. Het is de bedoeling minstens 75 miljoen op te halen - het maximum bedrag zou rond 90 miljoen schommelen.

Dirk Durez, de secretaris-generaal van Vandemoortele, blijft op de vlakte over de operatie. ‘We onderzoeken de mogelijkheid om een dergelijke uitgifte te realiseren’, stelt hij enkel. Over Gimv is hij formeler. ‘Als de obligatie-uitgifte doorgaat, is het niet de bedoeling Gimv terug te betalen, maar om onze bankschulden af te bouwen en onze financieringsbronnen te diversifiëren.’

Vloedgolf

Vandemoortele is geen uitzondering op obligatievlak. Er gaat dit jaar in België geen maand voorbij zonder dat een bedrijf een obligatie-uitgifte aankondigt. De teller staat voor 2012 al op meer dan 13 miljard euro. De grote slokop is AB InBev, dat in twee keer voor 8,3 miljard obligaties uitgaf.

Maar ook Atenor, Arseus, CFE, Etex, Fluxys, Kinepolis, Omega Pharma en Roularta trokken naar de markt en haalden via obligaties met de vingers in de neus geld op.

Volgens De Tijd is Deme ook bezig met het voorbereiden van een dergelijke operatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud