Google sluit net rond illegale vissers

©Bloomberg

Google Maps ontwikkelde samen met twee ngo’s een interactieve map die vissersboten wereldwijd in kaart brengt. Het openstellen van de data moet het voor burgers en overheden mogelijk maken om illegale visserij op te sporen.

Global Fishing Watch is een interactieve site waarop de wereldwijde visserij in kaart gebracht wordt. Het systeem, dat momenteel nog beperkt is tot een prototype, gebruikt GPS signalen van schepen wereldwijd en filtert daaruit de schepen die aan het vissen zijn.

 

De kaart maakt gebruik van een algoritme dat uit de serienummers, de snelheid, de vaarrichting –en locatie van schepen afleidt of ze al dan niet de netten uithangen. Wereldwijd zijn 140.000 schepen uitgerust met het Automatic Identification System (AIS), dat oorspronkelijk werd ingevoerd om botsingen op zee te voorkomen. Door de data van het AIS-trackingsysteem via een satellietverbinding met Google Maps te verbinden, ontstaat een nagenoeg realtime opvolging van de vis-activiteit wereldwijd.

Global Fishing Watch

Door die info te koppelen aan afgebakende gebieden waar al dan niet gevist mag worden en territoria voorbehouden voor bepaalde landen, kan de illegale visvangst worden tegengegaan. Jaarlijks belandt 11 tot 26 miljoen ton vis illegaal in de netten. Het economische verlies daarvan zou voor landen en lokale gemeenschappen oplopen tot 23 miljard dollar.

Met Global Fishing Watch kunnen de wereldwijde vissersactiviteiten worden opgevolgd maar gebruikers kunnen ook het afgelegde traject van een individueel schip uitlichten en de identiteitsgegevens bekijken.

Publieke druk

Door Global Fishing Watch publiek toegankelijk te maken, krijgen zowel geïnteresseerde burgers, organisaties, overheden, controleorganen als academici de mogelijkheid om de visvangst wereldwijd in de gaten te houden. Google verwacht op die manier druk te creëren bij de overtreders.

23 miljard
Het economisch verlies van illegale visvangst wordt geraamd op 23 miljard dollar per jaar.

Toch is de kans groot dat illegale vissers nog door de mazen van het net kunnen glippen. Global Fishing Watch biedt geen 100 procent uitsluitsel of een schip nu al dan niet de netten heeft uithangen en doordat kleinere schepen niet verplicht uitgerust zijn met het AIS-trackingsysteem worden die sowieso niet opgevolgd. Grotere schepen kunnen het lokalisatiesysteem uitschakelen als ze illegaal aan het vissen slaan, maar bij Global Fishing Watch maken ze zich sterk dat ook die indicatie ervoor kan zorgen dat de druk op illegale vissers toeneemt.

Van olifant tot landmijn

Het project kwam tot stand in de schoot van Google Earth Outreach, een afdeling van Google die samen met verschillende ngo’s werkt aan interactieve kaarten om het milieu te verbeteren. Ze houden zich al bezig met het opvolgen van bedreigde diersoorten, zoals apen, tijgers en olifanten, maar de Google-kaarten worden bijvoorbeeld ook gebruikt om landmijnen op te sporen.

Voor Global Fishing Watch zijn behalve Google ook de non-profit organisaties SkyTruth en Oceana betrokken. SkyTruth brengt al langer milieuschade in kaart, zoals luchtvervuiling of olie-boorplatformen. Oceana is een internationale belangenorganisatie die zich inzet voor het behoud van de biodiversiteit in de oceanen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud