Greenyard betaalt schulden met Nederlandse champignons

De Nederlandse chamignonfabriek boekt jaarlijks zo'n 110 miljoen euro omzet. ©Photo News

Het groentebedrijf Greenyard verkoopt zijn Nederlandse champignonfabriek voor 17 miljoen euro. Daarmee gaat het schulden afbetalen. 'Het Nederlandse bedrijf was geen kernactiviteit en we krijgen er een goede prijs voor.'

Vijf jaar nadat de Belgische beursgenoteerde fruit- en groenteverwerker Greenyard de Nederlandse champignonverwerker Lutèce kocht, wordt die weer verkocht. De koper is het Poolse investeringsfonds Cornerstone Investment Management. Dat betaalt voor wat intussen Greenyard Prepared Netherlands heet 17 miljoen euro.

De champignons waren geen wezenlijk onderdeel van ons bedrijf.
Dennis Duinslaeger
Verantwoordelijke investeerdersrelaties Greenyard

Dat geld zal Greenyard gebruiken om zijn schulden verder af te betalen. Het bedrijf herstelt van een jarenlange schuldencrisis. In het boekjaar 2018-2019 had Greenyard 456 miljoen euro schulden. Dat was 7,1 keer de toenmalige brutobedrijfswinst (ebitda). De schuldratio bedraagt nu 3 keer de ebitda.

Besparen

Dat de schuldgraad de voorbije jaren afnam, komt vooral door besparingen in de werking van het bedrijf. De winst steeg doordat de Nederlandse Marc Zwaaneveld - samen met eigenaar Hein Deprez CEO van het bedrijf - een besparingsoperatie doorvoerde. Er verdwenen onder andere 422 jobs.

Bovendien ging het bedrijf nauwer samenwerken met Europese supermarkten als Delhaize, Carrefour België, het Duitse REWE en het Britse Tesco. Daar levert Greenyard nu een belangrijk deel van het groente- en fruitaanbod. De nauwere samenwerkingen leveren Greenyard stabielere omzetten op.

Daarnaast verkocht Greenyard minder winstgevende of minder belangrijke activiteiten, zoals de Britse bloemendivisie, een potgrondproducent en een Portugees transportbedrijf.

Goede prijs

Ook het Nederlandse champignonbedrijf, dat vijf jaar geleden nog 'belangrijke synergieën en een onmiddellijk gunstig effect op de ebitda' zou opleveren, is niet belangrijk voor het bedrijf. 'De verkoop zal onze ebitda niet materieel aantasten', zegt woordvoerder Dennis Duinslaeger. 'De champignons zijn een heel specifiek product en geen wezenlijk onderdeel van ons bedrijf.'

Vijf jaar geleden boekte het champignonbedrijf 110 miljoen euro omzet en 2,3 miljoen euro ebitda. Volgens Greenyard was het bedrijf de jongste jaren stabiel.

Of Greenyard het bedrijf met een meerwaarde verkoopt, is niet duidelijk. Greenyard zei destijds niet hoeveel het betaalde voor het Nederlandse bedrijf, dat champignons verpakt in glazen bokalen. 'Maar gezien de niet al te grote winstmarges hebben we er een goede prijs voor gekregen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud