Greenyard bezorgt Boerenbond miljoenenkater

Het AIF zat tussen 2011 en 2017 in het kapitaal van Greenyard. ©Wouter Van Vooren

Agri Investment Fund, een dochter van de Boerenbond-holding MRBB, slikte in 2018 10 miljoen euro verlies door een waardevermindering op de verkoop van aandelen Greenyard aan Hein Deprez, de sterke man achter de fruit- en groentegroep.

Het AIF-fonds investeerde in 2011 in Pinguin Lutosa, de voorloper van Greenyard. Het bouwde die participatie in meerdere keren af. Twee jaar geleden deed het fonds zijn resterende aandelen van de hand. AIF bezat toen nog zo’n 4 procent van de aandelen.

Deprez kocht het pakket voor 37 miljoen euro. Maar wat blijkt? Dat geld werd toen niet overgemaakt aan AIF. Volgens het weekblad Trends werd een eerste schijf pas een jaar later betaald via leningen bij Belfius (9 miljoen euro) en KBC (8,05 miljoen euro).

Het fonds heeft nog 18 miljoen euro tegoed van Deprez. Maar AIF lijkt - gezien de moeilijke financiële toestand bij Deprez en Greenyard - niet meer te geloven in een goede afloop. Het slikte over het boekjaar 2018 een waardevermindering van 10 miljoen door, zo blijkt uit de jaarrekening van AIF.  De resterende 8 miljoen staan nog op de balans van AIF.

Of het fonds die laatste tranche kan recupereren is hoogst twijfelachtig, gezien de moeilijke financiële toestand waarin Deprez en Greenyard zich bevinden.

Marc Wittemans, de CEO van MRBB, wil niet al te veel commentaar kwijt. 'Het gaat om een individuele transactie. Ik kan daar geen details over geven', reageert hij. Hij bevestigt wel dat het grootse deel van de waardvermindering bij AIF met Greenyard te maken heeft.

Hein Deprez, de sterken man van Greenyard, wenst niet te reageren op dit nieuws.

Beursklimaat

MRBB heeft ook geen goed jaar achter de rug. Door het slechte beursklimaat was het financieel resultaat er 75 miljoen negatief. Het rendement op de totale beleggingsportefeuille (bestaande uit aandelen, overheidsobligaties, bedrijfsobligaties en onroerend goed) was 3 procent negatief.

Het nettoresultaat kwam evenwel - mede door de 144 miljoen euro aan dividenden van KBC (MRBB bezit 11,5% van de bankverzekeraar) - uit op 258 miljoen euro. Bijna 30 miljoen daarvan vloeide naar de Boerenbond onder de vorm van een dividend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud