Greenyard blaast verkoop conserven en kapitaalronde af

CEO's Hein Deprez (links) en Marc Zwaaneveld. ©Frank Toussaint / Greenyard

De groente- en fruitreus krijgt van zijn bankiers tot eind 2021 om op eigen kracht de schuldenberg af te toppen. 'We hebben veel herstelmaatregelen sneller dan verwacht kunnen doorvoeren', zegt co-CEO Marc Zwaaneveld.

De groente- en fruitverwerker Greenyard  kwam maandagochtend een dag vroeger dan gepland met zijn halfjaarupdate om 'belangrijke evoluties' te melden. Dat blijkt niet overdreven: de leverancier van het versrayon van onder andere Delhaize, Carrefour en talloze andere grote Europese supermarktketens gaat uiteindelijk géén kapitaalverhoging doorvoeren.

Greenyard blaast ook de eerder aangekondigde verkoop van de conserventak af. Die omvat onder andere de voormalige Noliko-fabriek in Bree.

Schuldenberg

Co-CEO's Hein Deprez en Marc Zwaaneveld verwijzen in het persbericht naar de verbetering in de resultaten dit boekjaar. Zoals eerder aangekondigd verbeterde over het halfjaar tot 30 september de brutobedrijfswinst (ebitda) met 16 procent tot 47,6 miljoen euro, bij een omzet die met 1,97 miljard euro nagenoeg stabiliseerde. 

De verbetering was hoognodig: over het boekjaar tot 31 maart 2019 was de brutobedrijfswinst (ebitda) van Greenyard tot 64,5 miljoen euro gehalveerd. Daardoor beliep de schuldenberg van 456 miljoen euro ruim 7 keer de jaarlijkse ebitda. Beleggers vreesden dat een kapitaalinjectie tegen bradeerprijzen onvermijdelijk was om de balans recht te trekken, wat het aandeel dit voorjaar zwaar onderuit haalde.

Greenyard reageerde zelf door fors te herstructureren: 422 banen sneuvelen, op jaarbasis zou het besparingsplan 20 miljoen extra ebitda moeten opleveren. Kleinere afdelingen zoals de Britse bloementak gingen de deur uit. Voor heel het lopende boekjaar - dat tot 31 maart loopt - rekent Greenyard nu op 88 à 93 miljoen euro brutobedrijfswinst.

Greenyard zette de laatste maanden ook enkele verlieslatende supermarktcontracten voor verse groenten en fruit stop. Maar volgens het bedrijf zijn de volumes op dit moment alweer even hoog als een jaar geleden.

We hebben de laatste maanden veel meer de kracht van de groep gebruikt.
Marc Zwaaneveld
Co-CEO

Dat komt doordat Greenyard nauwe samenwerkingsverbanden aanging met Delhaize, Carrefour België en de Britse marktleider Tesco. 'De manier waarop we met hen samenwerken, verschilt telkens maar er zijn enkele basisbeginselen', zegt CEO Marc Zwaaneveld. 'We stappen af van het klassieke model van louter groenten en fruit leveren en werken nauwer samen. We stellen bijvoorbeeld samen het assortiment op. We zorgen ook voor minder verspilling door beter in te schatten hoeveel groenten en fruit er exact nodig zijn.'

Respijt

Ook de divisie conserven- en diepvriesgroenten heeft de wind in de zeilen. Greenyard heeft de listeriacrisis achter zich gelaten. In de zomer van 2018 kostte een bacteriële besmetting in een Hongaarse fabriek de groep 30 miljoen euro ebitda. Producten moesten worden teruggeroepen en vernietigd. In het afgelopen halfjaar steeg de omzet en de winst in de getroffen divisie.

De twee CEO's maken zich sterk dat de schuldgraad door de verhoogde winstgevendheid tegen 2021 tot 4 keer de ebitda zal afnemen. Over die periode krijgt de groep extra respijt van zijn bankiers om 'organisch' de schulden af te bouwen, dus zonder kapitaalronde die de aandeelhouders - grootaandeelhouder Hein Deprez incluis - zou verwateren.

In de afgelopen zes maanden namen de schulden met 46,8 miljoen toe tot 503 miljoen euro. Dat is 7,2 keer meer dan de ebitda van de voorbije twaalf maanden. Daarmee ligt de ratio exact even hoog als in maart.

Waarom de schulden en de ratio niet afnamen? 'Omdat we de voorbije maanden onze jaarvoorraad groenten en fruit voor de diepvries- en conservenafdeling hebben gekocht', zegt financieel directeur Geert Peeters. 'In de tweede helft van vorig boekjaar daalde onze ebitda en dat merken we als we nu onze schuldgraad berekenen. Maar in de komende maanden gaat ze stelselmatig verbeteren.'

Kracht

Onze schulden stegen de laatste maanden omdat we onze jaarvoorraad groenten en fruit voor de diepvries- en conservenafdeling kochten. Nu neemt de schuldgraad stelstelmatig af.
Geert Peeters
Financieel directeur Greenyard

Veel beleggers zijn mogelijk verrast doordat er geen kapitaalverhoging komt en de verkoop van de conserven niet doorgaat. 'Maar we hebben van in het begin gezegd dat alle elementen van ons transformatieplan met elkaar verband hielden', zegt Marc Zwaaneveld. 'We hebben ons operationeel sterk kunnen verbeteren. Veel maatregelen hebben we sneller dan verwacht doorgevoerd. Daardoor zijn een kapitaalverhoging en de verkoop van de divisie prepared (de conserventak, red.) niet meer nodig.'

In het hele bedrijf zijn op alle niveaus maatregelen genomen die verklaren waarom het nu beter gaat. 'Greenyard heeft altijd veel potentieel gehad dat niet is aangeraakt. We hebben de laatste maanden veel meer de kracht van de groep gebruikt', zegt Zwaaneveld. 'Neem nu de organisatie van ons internationaal transport. Dat zijn we nu daadkrachtig over de hele groep aan het aanpakken. Zo brengen we in alle opzichten het hele huis op orde.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud