Greenyard koopt Poolse champignonspecialist

Een productiefaciliteit van Mykogen, de nieuwe aanwinst van Greenyard.

De Belgische groente- en fruitverwerker Greenyard koopt Mykogen, een Poolse producent van champignonsubstraat. Dat is de ondergrond voor de kweek van paddenstoelen.

Mykogen (300 werknemers) heeft vier productievestigingen, gelegen in Polen en Oekraïne. Volgens Greenyard  zijn Mykogens kwaliteitssubstraten - natuurlijke mengelingen van onder meer stro en kippenmest - essentieel om hoogwaardige champignons te kweken in de groeiende productiemarkten van Centraal‐ en Oost‐Europa. 

Het bedrijf wijst erop dat dankzij de overname Greenyard een belangrijke leverancier van de voornaamste champignonkwekers wordt. CEO Marleen Vaesen: 'De toevoeging van Mykogen past perfect binnen onze doelstelling om een verticale keten te creëren.' 

Zij ziet niet alleen synergieën met de afdeling substraten ('horticulture'), maar ook met de divisies verse en diepvriesgroenten.

Mykogen groeide de voorbije vier jaar met gemiddeld ruim 8 procent en verwacht dit jaar een omzet van 40 miljoen euro te realiseren. Ter vergelijking: Greenyard draait een jaaromzet van 4,25 miljard euro.

De groep telt 93 miljoen euro neer voor het Poolse bedrijf, dat vorig jaar een bedrijfswinst (ebitda) van 13,5 miljoen haalde. Dat betekent dat de overnameprijs 6,9 keer de bedrijfswinst bedraagt.

Greenyard financiert de transactie vanuit bestaande financieringslijnen. De verkoper is een fonds gelinkt aan private equity-speler Abris Capital Partners.

Desinvesteringen

Greenyard kondigt in een adem ook het afstoten van 'bepaalde niet‐strategische en niet-kernactiviteiten binnen de afdeling vers' aan in de tweede helft van dit jaar.

De groep schat de cash‐inkomsten van deze desinvesteringen op ongeveer 25 miljoen euro. De impact op de bedrijfswinst zou beperkt zijn.

Greenyard verwacht dat als gevolg van de overname en de desinvesteringen de ebitda-bedrijfswinst met 8 procent zal toenemen. Hadden de transacties vorig boekjaar plaatsgevonden, dan zou de ebitda niet op 146 miljoen, maar op 157 miljoen euro zijn uitgekomen. Die 'pro forma'-ebitda wordt dus de nieuwe maatstaf voor de beleggers.

Het belang van de afdeling horticulture stijgt tot 15 procent van de groeps-ebitda, tegenover 7 procent vandaag. De netto financiële schuld stijgt naar 390 miljoen euro, tegenover 324,2 miljoen euro voor het boekjaar 2016-2017.

Hein Deprez, de referentie-aandeelhouder van Greenyard, begon ooit als champignonkweker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n