Greenyard moet vijfde dag op rij spitsroeden lopen

Verse groenten worden verpakt in de vestiging van Greenyard in Sint-Katelijne-Waver. ©Wouter Van Vooren

Het is een week van kommer en kwel voor Greenyard. Omdat beleggers vrezen voor een forse kapitaalverhoging komt er maar geen einde aan de afstraffing van het groente- en fruitconcern op de beurs.

Na een duik van 17,5 procent op donderdag zakt Greenyard vrijdag opnieuw weg. Er werd al even een koers van 3,525 euro aangetikt, een nieuw dieptepunt voor de groothandelaar in groenten en fruit. Na een tweede scherpe winstwaarschuwing is het vertrouwen helemaal zoek. Sinds vrijdagavond, toen het aandeel op 7,67 euro sloot, halveerde de koers.

Maandagochtend waarschuwde Greenyard dat de brutobedrijfswinst (rebitda) in het lopende boekjaar door bitse concurrentie voor verse producten in België en Duitsland en door hogere kosten tussen 60 en 65 miljoen euro zal uitkomen. Dat is ongeveer een halvering tegenover het vorige boekjaar.

Schuldgraad

Door de lagere winstvooruitzichten loopt de schuldgraad echter op. Greenyard had in september een aanpassing van de convenanten met haar banken bekomen, waarbij de schulden op maximum 4,25 keer de ebitda mochten uitkomen einde maart. Analisten ramen met de nieuwe winstprognose de schuldgraad echter op 5,5 tot 6 keer.

Greenyard gaf in het persbericht al aan dat het met zijn ‘relatiebankiers’ rond de tafel gaat zitten en verdere financieringsopties bekijkt, waaronder een kapitaalverhoging. De groep kan nog een aantal activa te gelde maken, maar dat zal niet volstaan. Analisten denken daarom dat een stevige kapitaaloperatie noodzakelijk zal zijn. De ramingen liggen tussen 70 en 140 miljoen euro.

Bij zo'n ‘onvermijdelijke’ kapitaalverhoging moet een bedrijf in moeilijkheden doorgaans een forse korting toekennen op de koers om bestaande aandeelhouders over de streep te trekken en nieuwe aandeelhouders te overhalen. Dat leidt tot een immense verwatering, wat – samen met de zwakke winstvooruitzichten – de halvering van de koers verklaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud