Greenyard onder vuur na dodelijke listeriabesmetting

Diepvriesgroenten uit een Hongaarse fabriek van greenyard zijn twee jaar lang besmet geraakt met de listeria-bacterie. ©Lieven Van Assche

Het Europees voedselagentschap linkt de dood van negen Europeanen in de afgelopen drie jaar aan een besmetting in een Hongaarse fabriek van het Belgische groentebedrijf Greenyard. Nog eens 38 mensen zijn ziek geworden.

In de voeding zat de listeriabacterie. De slachtoffers vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt het Europees voedselagentschap EFSA. 'Diepvriesmaïs en mogelijk andere diepvriesgroenten zijn de waarschijnlijke oorzaak van een besmetting met Listeria monocytogenes die sinds 2015 is voorgekomen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk', aldus de mededeling.

In dat persbericht wordt Greenyard niet bij naam genoemd, maar een woordvoerder van EFSA bevestigt desgevraagd dat het om het Belgische bedrijf gaat. Ook de Hongaarse voedselveiligheidsautoriteiten vermelden expliciet Greenyard als eigenaar van de fabriek waar de besmetting begon. In België zijn er geen slachtoffers gemeld.

De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten.
Nederlands voedselagentschap

De zaak werd ontdekt nadat de negen mensen gestorven waren. In hun lichaam werd een bacterie teruggevonden die na onderzoek kon worden teruggebracht tot de Hongaarse fabriek van Greenyard .

Onderzoekers proberen momenteel nog precies in kaart te brengen hoe de besmettingen konden gebeuren. Als daar meer duidelijkheid over komt, zullen mogelijk ook andere Greenyard-fabrieken worden onderzocht, schrijft EFSA.

Producten terugroepen

Dat er iets mis is gegaan in de Hongaarse fabriek van Greenyard, werd negen dagen geleden al duidelijk. Toen riep Greenyard producten terug.

Vrijdag kwam er een tweede terugroepactie in onder andere België, Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Bekijk hier de lijst met teruggeroepen producten in ons land.

'De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten', schreef de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit donderdagavond.

Het Europees voedselagentschap zegt dat het risico voor de bevolking verkleind is door de terugroepacties, maar het wijst erop dat er nog steeds gevaar dreigt. 'Nieuwe gevallen kunnen nog steeds ontstaan door de lange incubatietijd, die tot 70 dagen kan duren.' Bovendien zijn diepvriesproducten lang houdbaar. Daardoor stijgt de kans dat mensen achteloos besmette producten bewaren in hun diepvriezer.

Ziek

Voeding waarin de listeriabacterie zit kan mensen ziek maken. Symptomen zijn hoofdpijn en koorts. De bacterie kan ook de ernstige ziekte listeriose veroorzaken. De bacterie, die zelfs overleeft in vriestemperaturen, wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden.

Intussen ligt de Hongaarse fabriek volledig stil. De productievestiging levert elk jaar 24 miljoen euro omzet op. De totaalomzet van Greenyard bedroeg in 2017 4,2 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud