Greenyard roept Delhaize- en Colruyt-producten terug door besmettingsrisico

In een Hongaarse fabriek van Greenyard zijn groenten mogelijk besmet met de listeriabacterie. ©Greenyard

Vorige week riep Greenyard ook producten terug omdat ze besmet kunnen zijn met de listeriabacterie. De groep onderzoekt nu ook andere fabrieken. 'De komende tijd zijn meerdere terugroepacties te verwachten.'

De Belgische beursgenoteerde groenteverwerker Greenyard  roept achttien producten met diepgevroren erwten, gebroken bonen of pastinaak terug die in zijn Hongaarse fabriek werden geproduceerd tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. De kans bestaat dat de producten besmet zijn met de listeriabacterie.

Wat wordt teruggeroepen?

De terugroeping geldt voor alle producten die de houdbaarheidsdatum nog niet voorbij zijn. Van het merk Pinguin gaat het om de producten erwten extra fijn, erwten zeer fijn, erwten fijn, erwten middelfijn, gebroken bonen, erwten zeer fijn en jonge wortelen, 10 gemengde soepgroenten, minestrone, zomergroenten en fitmix. Van D'Lis wordt de paëlla met zeevruchten en kip teruggeroepen.

Bij het merk Delhaize gaat het om extra fijne erwten en jonge wortelen, en een groentemix voor tomatensoep. Daarnaast worden ook nog de nasi goreng en bami goreng van Colruyts huismerk Everyday en de mix paysanne en bio erwten van Colruyts andere huismerk Boni teruggeroepen.

Voeding waarin de listeriabacterie zit kan mensen ziek maken. Symptomen zijn hoofdpijn en koorts. De bacterie kan ook de ernstige ziekte listeriose veroorzaken. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden, meldt het Nederlandse voedselagentschap.

In heel Europa worden Greenyard-producten teruggeroepen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Tweede terugroeping

Volgens het Nederlandse voedselagentshap zal Greenyard waarschijnlijk nog producten moeten terugnemen. 'De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten', schrijft de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit.

Negen dagen geleden riep Greenyard al alle diepvriesmaïs terug die in zijn Hongaarse fabriek is geproduceerd. 'We verwachten niet dat er in België nog terugroepacties zullen komenze', zegt een woordvoerder van Greenyard.

Het is opvallend dat de Hongaarse fabriek twee jaar lang gevoelig was voor besmettingen. 'We testen onze producten doorlopend op listeria', zegt een woordvoerder van Greenyard. 'Maar in dit geval gaat het om een variant die met oudere onderzoeksmethodes niet getraceerd kon worden. De bacterie is ontdekt door een nieuwe methode.'

Dat doet de vraag rijzen of de bacterie binnenkort ook aangetroffen zal worden in andere fabrieken van Greenyard, dat verschillende vestigingen heeft in heel Europa. 'Als goede huisvader controleren we nu onze andere fabrieken met de nieuwe onderzoeksmethode. We worden bijgestaan door experts en we verwachten niet dat er elders problemen zullen opduiken.'

Schade

Het nieuws komt erg ongelegen voor Greenyard. De beurskoers staat al enkele weken onder druk door slechte resultaten in het voorbije boekjaar.

Hoeveel financiële schade de Hongaarse fabriek zal veroorzaken, is nog niet duidelijk. 'We informeren momenteel onze klanten en nemen producten terug. Tegelijk voeren we gesprekken met onze verzekeraars.'

Greenyard moet de productie van de Hongaarse fabriek ook tijdelijk verhuizen. De fabriek ligt sinds eind juni stil.

De productievestiging levert elk jaar 24 miljoen euro omzet op. De totaalomzet van Greenyard bedroeg in 2017 4,2 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud