Greenyard roept Hongaarse groenten massaal terug

©Lieven Van Assche

Greenyard start een enorme terugroepactie in Hongarije wegens een mogelijke listeriabesmetting van zijn diepvriesgroenten. De productie wordt er tijdelijk stopgezet.

Alle diepvriesgroenten die Greenyard  tussen augustus 2016 en juni 2018 in zijn Hongaarse fabriek produceerde, worden uit de rekken gehaald.

24 miljoen euro
Jaaromzet Hongarije
Greenyard Frozen Hungary is omzetmatig een kleinere speler binnen de groep, maar bijna 2 jaar productie terugroepen is niettemin een forse ingreep.

De maatregelen worden genomen omdat de groenten (maïs, erwten, bonen, spinazie en zurkel) mogelijk besmet zijn geraakt met listeria, dat gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen als de groenten niet op de juiste manier worden opgewarmd voor consumptie. 

Het bedrijf heeft intussen de productie in Hongarije stilgelegd en is een onderzoek gestart.  Om zijn klanten te blijven bedienen, zoekt Greenyard naar 'alternatieve toeleveringsmogelijkheden'.

'Slecht nieuws'

Wat de financiële impact is, is nog niet duidelijk. Greenyard Frozen Hungary - goed voor 24 miljoen euro jaaromzet - is een eerder kleine tak binnen de groep van Hein Deprez. Maar gezien de omvang van de terugroepactie (bijna 2 jaar productie), kan de schade aanzienlijk oplopen.

'Dit is slecht nieuws voor Greenyard', luidt de reactie van het beurshuis KBC Securities dat nog geen inschatting maakt van de mogelijke impact op de cijfers.  

Voor Hein Deprez (en de andere aandeelhouders) komt de Hongaarse tegenvaller op een moment dat het bedrijf al onder zware druk staat. Het aandeel is dit jaar al bijna 40 procent in waarde gedaald en is daarmee een van de grote verliezers op Euronext Brussel. De resultaten van het voorbije boekjaar toonden aan hoe moeilijk het is voor Greenyard om winst te maken met de verkoop van groenten en fruit

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud