Greenyard verkoopt 'listeria-fabriek' aan maker Croky-chips

Werknemers van Greenyard. ©DB60124630

Het is de fabriek waar de diepvriesgroenten vorig jaar mogelijk besmet waren met listeria. Greenyard moest toen een enorme terugroepactie doen.

Het noodlijdende groentebedrijf Greenyard verkoopt de diepvriesfabriek die vorig jaar voor grote problemen zorgde. 

De groenten (maïs, erwten, bonen, spinazie en zurkel) raakten er mogelijk besmet met listeria. Daardoor moest Greenyard alle diepvriesgroenten terugroepen die tussen midden 2016 en midden 2018 in Hongarije waren geproduceerd. 

Overnemer van de probleemfabriek is Roger & Roger uit Moeskroen, producent van Croky- en andere chips.

Kapitaalronde

De verkoop past in Greenyards grote herstructureringsplan om de zowat 350 miljoen euro schulden af te bouwen.

Dat plan bestaat uit jobs schrappen en de verkoop van diepvriesfabrieken én de hele poot conservengroenten. Die laatste - met drie fabrieken in Bree, Rijkevorsel en Nederland - moet meer dan 100 miljoen euro opleveren. Voor de diepvriesfabrieken en andere minder belangrijke onderdelen mikt Greenyard op 50 à 75 miljoen euro. 

Hoeveel fabrieken in de etalage staan, geeft het bedrijf van Hein Deprez niet vrij - 'om geen druk te leggen op de transacties'. Om dezelfde reden zegt Greenyard ook niet hoeveel het cashte op de Hongaarse verkoop. De fabriek draait een omzet van 25 miljoen euro en droeg volgens co-CEO Marc Zwaaneveld te weinig bij aan de winst (rebitda). 

De leverancier van verse groenten en fruit, diepvriesproducten en conserven aan supermarkten in heel Europa werkt ook aan een kapitaalverhoging. Analisten mikken op 80 tot 140 miljoen euro. 

Tesco

Het bedrijf sloot ook nieuwe samenwerkingscontracten af met Carrefour België en het Britse Tesco. Greenyard levert binnenkort alle verse groenten en fruit van Carrefour en alle diepvriesgroenten en -fruit van Tesco.

De diepvriesproducten van de Hongaarse fabriek verplaatst Greenyard naar zijn andere fabrieken in Europa. Zo worden de leveringen aan de klanten niet onderbroken, stelt het bedrijf. 

Overnemer Roger & Roger voert zijn chips uit naar meer dan twintig landen. Met de overname breit het bedrijf in Centraal- en Oost-Europa een verlengstuk aan zijn sterke positie in West-Europa.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud