Greenyard verkoopt Portugese vrachtwagens

Greenyard kampt met te veel schulden en verkoopt daarom bedrijfsonderdelen. ©Wouter Van Vooren

Het Belgische fruit- en groentebedrijf Greenyard verkoopt zijn Portugese vrachtwagenpark. Zo wil het zijn schuldenberg verder verlagen.

De groente- en fruitleverancier van Delhaize, Albert Heijn en Carrefour verkoopt zijn Portugese logistieke dienst aan de directie en het investeringsfonds Vallis Capital Partners. 'Onze relatie met het managementteam is zeer waardevol geweest', zegt CEO Hein Deprez. 'Maar de synergieën zijn afgenomen omdat Greenyard zich concentreert op haar kernactiviteiten in andere landen.'

Hoeveel Greenyard  ervoor krijgt, wordt niet bekend gemaakt. Maar het bedrijf zal de opbrengsten gebruiken om zijn schuldgraad verder te verlagen. Een jaar geleden kwam Greenyard in de problemen omdat het bedrijf te veel schulden had ten opzichte van de toen dalende winst.

Herstructurering

Eind september had Greenyard 503 miljoen euro schulden. Met de bruto bedrijfswinst (ebitda) van de twaalf maanden ervoor zou de groep er theoretisch 7,2 jaar over doen om al haar schulden af  te betalen. Voor de banken is die 7,2 te veel. Ze legden de lat op 4,25 en eisten al in het voorjaar maatregelen.

Greenyard stelde een transformatieplan op. Hij schrapte  422 jobs, verkocht een Hongaarse fabriek en de Britse bloemenafdeling en bespaart in de rest van het bedrijf. De groep ging  nauwere en stabielere samenwerkingen aan met de supermarktketens Delhaize, REWE en Tesco en Carrefour.

De banken geven Zwaaneveld tot december 2021 om de schuldgraad terug te dringen naar 4.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud