Greenyard verwacht verdubbeling winst in eerste jaarhelft

Het herstel van de winstgevendheid is cruciaal voor Greenyard.

De groente- en fruitverwerker Greenyard zegt dat het herstel van zijn winstmarges is ingezet, met een verwachte ‘versnelling’ van de winstgevendheid in de tweede helft van het boekjaar.

Het aandeel wint bij de beursopening een kwart in waarde.

In een tradingupdate geeft het door hoge schulden geplaagde groentebedrijf van Hein Deprez uitzonderlijk een winstverwachting. In de eerste helft van dit boekjaar (april tot september) zou de ‘aangepaste ebitda’ of brutobedrijfswinst moeten uitkomen op 43 à 45 miljoen euro. Dat zou een verdubbeling zijn van de 23,3 miljoen uit de vorige jaarhelft.

45 miljoen
Ebitda
In de eerste helft van dit boekjaar (april tot september) zou de ‘aangepaste ebitda’ of brutobedrijfswinst moeten uitkomen op 43 à 45 miljoen euro.

De besparingen uit het ‘transformatieplan’ van Greenyard  zouden bovendien een toenemende impact moeten kennen in de tweede jaarhelft, klinkt het. Daarmee lijkt het bedrijf goed op weg de verwachtingen in te lossen van de enkele analisten die het aandeel nog volgen. Greenyard behaalde vorig boekjaar een ebitda van 64 miljoen euro en hoopt tegen 2020-2021 de kaap van 100 miljoen te ronden.

De betere vooruitzichten bezorgen het aandeel eindelijk nog eens een zonnige dag. Kort na de beursopening stijgt het dinsdagochtend met ongeveer een kwart tot iets meer dan 3 euro. Dat is, voor alle duidelijkheid, nog ver onder het niveau dat Greenyard de voorbije jaren haalde. In 2017 en begin 2018 haalde het groenteaandeel nog koersen van boven 20 euro.

Verse groenten

De omzet van Greenyard daalde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar (april tot juni) met 2,6 procent of 28 miljoen tot 1,03 miljard euro. Dat was te wijten aan de terugval in de verkoop van verse groenten en fruit met 4 procent, enerzijds door het stopzetten van verlieslatende contracten en anderzijds door prijzendruk op sommige producten, zoals druiven, meloenen en citrusvruchten.

Analisten: 'Belangrijkste nieuws ontbreekt'

Analisten blijven erg voorzichtig na de tradingupdate van Greenyard. Ze wijzen erop dat het belangrijkste nieuws ontbreekt: de maatregelen om de balans van Greenyard te herstellen.

Kepler stipt aan dat Greenyard nog maar negen maanden heeft om een oplossing te vinden. De banken hebben Greenyard tot juni 2020 gegeven om orde op zaken te stellen.

De oplossing ligt in een nieuwe kapitaalverhoging, gecombineerd met de verkoop van de blikdivisie, zegt KBC Securities. 'Zolang de balans niet structureel herstelt, blijven wij aan de zijlijn.' Het advies luidt 'houden' en het koersdoel ligt op 5,70 euro.

De tradingupdate van Greenyard bevat geen nieuws over een eventuele kapitaalverhoging of over de verkoop van de blikdivisie.

De verkoop van groenten in diepvries en in blik deed het beter met een omzetstijging van 4,1 procent, maar die afdeling heeft maar een vijfde van de omvang van de verse producten.

Het herstel van de winstgevendheid is van cruciaal belang voor Greenyard, dat een absoluut rampjaar achter de rug heeft. In het boekjaar 2018-19 zakte niet alleen de omzet met 4,3 procent, maar halveerde ook de brutobedrijfswinst (ebitda). Door eenmalige kosten en afboekingen dook de groep netto 192 miljoen euro in het rood. Greenyard werd vorig jaar geconfronteerd met aanhoudende druk in diverse kernmarkten, terwijl de droogte voor aanvoerproblemen zorgde. Daarnaast werd het bedrijf geconfronteerd met een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek, wat een grootschalige terugroepingsactie noodzaakte.

De moeilijke toestand, in combinatie met een hoog opgelopen schuldgraad (7,1 eind maart tegen 2,8 een jaar eerder), dwong Greenyard zwaar te herstructureren en bepaalde activiteiten af te stoten. In september 2018 ging de potgronddivisie al de deur uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud