Greenyard ziet schulden flink oplopen

Hein Deprez en Marc Zwaaneveld, de CEO's van Greenyard. ©Frank Toussaint / Greenyard

De schuldgraad van de groente- en fruitreus loopt op tot zeven keer de brutowinst. Om het tij te keren schrapt hij wereldwijd 422 jobs en plant hij een kapitaalverhoging, al is er nog altijd weinig nieuws over dat laatste.

Greenyard  heeft een erg moeilijk jaar achter de rug. '2018 was het meest uitdagende jaar in de geschiedenis van het bedrijf', zei co-CEO en hoofdaandeelhouder Hein Deprez bij de presentatie van de jaarresultaten.

De brutobedrijfswinst (ebitda) bedroeg vorig jaar 64,5 miljoen euro. Dat is de helft minder dan een jaar eerder. Na een winstwaarschuwing enkele maanden geleden zei Greenyard dat de ebitda tussen 60 en 65 miljoen euro zou uitkomen.

Netto was er 192 miljoen euro verlies, tegenover 1,7 miljoen euro verlies in 2017. De aandeelhouders van het Belgische beursgenoteerde fruit- en groentebedrijf krijgen geen dividend voor het boekjaar dat op 31 maart eindigde.

Aftastende gesprekken

Doordat de winst fel daalde, steeg de schuldgraad. De schuldenberg is intussen zeven keer hoger dan de brutobedrijfswinst. In 2017 was de schuldratio nog twee. Eind maart had Greenyard 456,3 miljoen euro schulden. Dat is 37,2 miljoen euro meer dan in 2017.

Daarmee ligt de schuldgraad nog wat hoger dan veel waarnemers vermoedden. Algemeen werd uitgegaan van factor vijf tot zes. 'Wellicht heeft de markt te weinig rekening gehouden met enkele eenmalige kosten', zegt een woordvoerder.

2018 was het meest uitdagende jaar in de geschiedenis van het bedrijf.
Hein Deprez
Co-CEO en hoofdaandeelhouder Greenyard

Om de schuldencrisis op te lossen broedt de groep op een kapitaalverhoging. Volgens analisten moet Greenyard op zoek naar 80 tot 140 miljoen euro. Daarvoor heeft het nieuwe investeerders nodig.

Veel nieuws daarover is er nog niet. 'In de afgelopen maanden is Greenyard gesprekken gestart met een selectie van mogelijke belangrijke investeerders', klinkt het in een persbericht. Het is de bedoeling de operatie voor maart 2020 uit te voeren.

'Het gaat om meer dan aftastende gesprekken', zegt woordvoerder Dennis Duinslaeger. Met hoeveel investeerders het bedrijf spreekt, wil hij niet kwijt. 'Het is een proces dat tijd vergt.'

Divisie te koop

Greenyard probeert de zwaarte van de kapitaalverhoging te verkleinen door bedrijfsonderdelen te verkopen. Maandag verkocht het een Hongaarse fabriek voor een onbekend bedrag. Eind 2018 ging de potgrondtak de deur uit voor 120,9 miljoen euro.

Ook de afdeling conservengroenten- en fruit staat te koop. Ook daar is weinig nieuws over. 'Greenyard bekijkt de verkoop van de Prepared-divisie. Dat project blijft lopen.'

Intussen probeert Greenyard zich operationeel te versterken. In verschillende landen verdwijnen in totaal 422 jobs. Daarnaast sloot het bedrijf nauwere samenwerkingen af met grote Europese supermarktketens zoals Delhaize, Carrefour België en het Britse Tesco.

Het doel is de brutobedrijfswinst dit jaar te laten groeien met 20 miljoen euro en volgend jaar opnieuw. Zo moet de ebitda in 2020 oplopen tot meer dan 100 miljoen euro.

Supermarkten

Greenyard zit in moeilijkheden doordat hevige concurrentie de groep dwong haar prijzen te verlagen. 'We merken dat retailers sinds enkele jaren steeds meer druk zetten op de prijzen', zegt financieel directeur Geert Peeters. 'Op dat vlak verwachten we een stabilisering in de komende jaren.'

Bovendien mislukte de oogst door de droge zomer van 2018. Tot overmaat van ramp raakten diepvriesgroenten geïnfecteerd met listeria in een Hongaarse fabriek. De terugroepactie die volgde, kostte het bedrijf eenmalig 25,7 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud